Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną z aromatycznym sosem pieczarkowym są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podkarpackie danie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Poznaj prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami.
Gołąbki to jedno z dań, które mogłabym jeść dziennie, niezależnie od tego, z jakim farszem i jakim sosem są zrobione. Niedawno spróbowałam wersji z Podkarpacia, z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i podsmażonej na maśle cebuli, jest przepyszna.
Jarskie gołąbki koniecznie podaj z sosem pieczarkowym, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Sos ugotuj na bulionie warzywnym- tu poznasz przepis na błyskawiczny wywar z warzyw, czyli bazę do sosu.
Przed przygotowaniem gołąbków sparz liście kapusty, aby były bardziej elastyczne i delikatne. Najszybszym sposobem jest włożenie liści do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.
Podkarpackie gołąbki z ziemniakami i kaszą
Składniki na około 10 gołąbków:
sparzone liście kapusty
5 młodych ziemniaków
200 g kaszy gryczanej
duża cebula
łyżka mała
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Składniki na sos pieczarkowy:
400 g pieczarek
2 łyżki masła
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
łyżka mąki
Jak zrobić podkarpackie gołąbki z ziemniakami?
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź. Zimniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, żeby oddały nadmiar wody. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
Kaszę przełóż do miski, dodaj odciśnięte ziemniaki, cebulkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, tworząc gołąbki.
Gołąbki włóż do garnka z grubym dnem, wlej 2 szklanki gorącego bulionu i duś pod przykryciem przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie przygotuj sos pieczarkowy: pieczarki umyj i drobno posiekaj.
Posiekaj również cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę, następnie wlej bulion i gotuj przez chwilę. Śmietanę i mąkę zahartuj w małej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane gołąbki podaj z gęstym sosem pieczarkowym, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: trzecitalerz.blogspot.com, przyslijprzepis.pl