Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.05.2022 11:07

Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze

Prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
canva/ pilipphoto

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną z aromatycznym sosem pieczarkowym są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podkarpackie danie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Poznaj prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami.

Gołąbki to jedno z dań, które mogłabym jeść dziennie, niezależnie od tego, z jakim farszem i jakim sosem są zrobione. Niedawno spróbowałam wersji z Podkarpacia, z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i podsmażonej na maśle cebuli, jest przepyszna.

Jarskie gołąbki koniecznie podaj z sosem pieczarkowym, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Sos ugotuj na bulionie warzywnym- tu poznasz przepis na błyskawiczny wywar z warzyw, czyli bazę do sosu.

Przed przygotowaniem gołąbków sparz liście kapusty, aby były bardziej elastyczne i delikatne. Najszybszym sposobem jest włożenie liści do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.

Podkarpackie gołąbki z ziemniakami i kaszą

Składniki na około 10 gołąbków:

  • sparzone liście kapusty

  • 5 młodych ziemniaków

  • 200 g kaszy gryczanej

  • duża cebula

  • łyżka mała

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 400 g pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 2 łyżki śmietany

  • łyżka mąki

Jak zrobić podkarpackie gołąbki z ziemniakami?

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź. Zimniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, żeby oddały nadmiar wody. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.

Kaszę przełóż do miski, dodaj odciśnięte ziemniaki, cebulkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, tworząc gołąbki.

Gołąbki włóż do garnka z grubym dnem, wlej 2 szklanki gorącego bulionu i duś pod przykryciem przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie przygotuj sos pieczarkowy: pieczarki umyj i drobno posiekaj.

Posiekaj również cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę, następnie wlej bulion i gotuj przez chwilę. Śmietanę i mąkę zahartuj w małej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane gołąbki podaj z gęstym sosem pieczarkowym, smacznego.

Pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: trzecitalerz.blogspot.com, przyslijprzepis.pl