Smakosze.pl
gołąbki bez zawijania

canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis

8 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.

Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 50 dag pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag kapusty kiszonej

  • 1 szklanka suchego ryżu

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 2 szklanki bulionu

  • 3 jajka

  • czosnek granulowany

  • papryka mielona

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie gołąbków

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę i pieczarki przesmaż na maśle, odparuj nadmiar płynu, przestudź.

Kapustę kiszoną odciśnij, sok zachowaj. Kapustę posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Wsyp też suchy ryż, dodaj jedno jajko, wymieszaj, dopraw do smaku.

Z przygotowanej masy formuj gołąbki. Każdy obtocz w rozkłóconych jajkach, a potem w tartej bułce. Obsmaż je na patelni z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego.

Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z bulionem i częścią soku z kapusty. Płynem zalej gołąbki. Naczynie przykryj, gołąbki piecz ok. godzinę w 190 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z ziemniakami i mięsem, a także na gołąbki z fasolą.

kiszona kapusta

kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Todorov


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >