Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis
Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.
Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Składniki:
80 dag mielonego mięsa
1 cebula
50 dag pieczarek
2 łyżki masła
50 dag kapusty kiszonej
1 szklanka suchego ryżu
mały koncentrat pomidorowy
2 szklanki bulionu
3 jajka
czosnek granulowany
papryka mielona
sól, pieprz
tarta bułka
olej do smażenia
Przygotowanie gołąbków
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę i pieczarki przesmaż na maśle, odparuj nadmiar płynu, przestudź.
Kapustę kiszoną odciśnij, sok zachowaj. Kapustę posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Wsyp też suchy ryż, dodaj jedno jajko, wymieszaj, dopraw do smaku.
Z przygotowanej masy formuj gołąbki. Każdy obtocz w rozkłóconych jajkach, a potem w tartej bułce. Obsmaż je na patelni z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z bulionem i częścią soku z kapusty. Płynem zalej gołąbki. Naczynie przykryj, gołąbki piecz ok. godzinę w 190 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z ziemniakami i mięsem, a także na gołąbki z fasolą.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Todorov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker