Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.05.2022 11:02

Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis

gołąbki bez zawijania
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.

Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 50 dag pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag kapusty kiszonej

  • 1 szklanka suchego ryżu

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 2 szklanki bulionu

  • 3 jajka

  • czosnek granulowany

  • papryka mielona

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie gołąbków

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę i pieczarki przesmaż na maśle, odparuj nadmiar płynu, przestudź.

Kapustę kiszoną odciśnij, sok zachowaj. Kapustę posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Wsyp też suchy ryż, dodaj jedno jajko, wymieszaj, dopraw do smaku.

Z przygotowanej masy formuj gołąbki. Każdy obtocz w rozkłóconych jajkach, a potem w tartej bułce. Obsmaż je na patelni z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego.

Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z bulionem i częścią soku z kapusty. Płynem zalej gołąbki. Naczynie przykryj, gołąbki piecz ok. godzinę w 190 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z ziemniakami i mięsem, a także na gołąbki z fasolą.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Todorov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker