Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.05.2022 10:32

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

placki z cukinii
canva/peredniankina

Macie ochotę na bezmięsny obiad? Zapraszamy na obłędne placki z cukinii. Są lekkie i smaczne, wychodzą nawet lepiej od ziemniaczanych. Zrobicie je bardzo łatwo, bo wystarczy tylko zetrzeć warzywo na dużych oczkach, wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Będziecie zachwyceni tym warzywnym daniem.

Placki zajmują dość istotne miejsce w polskiej kuchni. Kojarzone są z daniami codziennymi, przygotowywanymi awaryjnie lub z braku innych pomysłów na posiłek. Jednak nie można im odmówić smaku i prostoty przygotowania. Co ważne, są ekonomiczne i nie wymagają użycia wyszukanych składników.

Dziś proponujemy wam przygotowanie placków z cukinii. To drugie, po ziemniaczanych, najpopularniejsze placki warzywne. Są o wiele zdrowsze niż klasyczne racuchy składające się niemal wyłącznie z mąki, ale też lżejsze od placków ziemniaczanych. Placki z cukinii zawierają mniej skrobi, niż placki ziemniaczane i racuchy, a dzięki temu są mniej kaloryczne.

Przepis na placki z cukinii

Składniki:

  • 2-3 młode, średniej wielkości cukinie

  • 1 cebula

  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki z cukinii?

Cukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją sporą ilością soli, wymieszaj, umieść na sicie, zawieś nad miską. Pozostaw na kwadrans.

Po tym czasie startą cukinię dociśnij do sitka łyżką, tak by odcisnąć z niej, jak najwięcej płynu. Przełóż ją do miski. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do cukinii.

Do warzyw dodaj mąkę, jajko, trochę pieprzu i w razie potrzeby też soli. Wymieszaj łyżką, tak by składniki dość dobrze się połączyły.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje warzywnego ciasta, uformuj niezbyt grube placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Placki zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Pod odsączeniu z nadmiaru tłuszczu podawaj placki np. ze śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, a także na pyszne placki z kalarepy.

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/Angele z Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa