Smakosze.pl Przepisy Pyszne i błyskawiczne pierogi z piekarnika z serem feta
canva/zi3000, Getty Images Pro

Pyszne i błyskawiczne pierogi z piekarnika z serem feta

1 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony.

Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków.

Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.

Przepis na pieczone pierogi z serem feta

Składniki:

  • 1 kostka 200 g sera feta

  • 1 łyżka świeżo siekanego koperku

  • 1 łyżka świeżo siekanej mięty

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki jogurtu

  • 3 jajka

  • 5 łyżek startego parmezanu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wrzucenia fety do szerokiej miski i rozdrobnienia jej w palcach na mniejsze kawałki. Dodaj dwa całe jajka, koperek, miętę, świeżo mielony czarny pieprz i parmezan. Mieszaj masę, aż się dobrze połączy.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wymieszaj. Wlej jogurt i zacznij ugniatać ciasto. Po wyrobieniu gładkiej konsystencji rozwałkuj je na cienki placek i szklanką wycinaj z niego kółka.

Na każdy nakładaj łyżką porcje serowego farszu, dokładnie zlep brzegi i dociśnij je widelcem. Posmaruj pierogi z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, aż się zrumienią. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza, jak zrobić gołąbki bez sosu pomidorowego.

Pierogi pieczone

Źródło zdjęcia: canva/Javierphoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy