Smakosze.pl Przepisy Pyszne jajka faszerowane szynką - ekspresowa przekąska na Wielkanoc
canva/egiss, Getty Images Signature

Pyszne jajka faszerowane szynką - ekspresowa przekąska na Wielkanoc

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Faszerowane jajka są klasyką, bez której wielkanocny stół nie może się obejść. Są nie tylko piękną i, nierzadko, kolorową ozdobą, lecz również doskonale smakującą przekąską. Dzisiaj zajmiemy się przepisem na jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem. Niżej wyjawiamy wszystkie konieczne kroki, potrzebne do przygotowania jajek.

Jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem stanowią lekko pikantną alternatywę dla zwykłych jajek. Chrzan nadaje im charakteru, co podbija smak i jeszcze bardziej intensyfikuje doznania.

Dużą zaletą jest krótki czas przyrządzenia, co pozwala zabrać się za nie bezpośrednio przed wielkanocnym śniadaniem. Dzięki temu przekąska będzie idealnie świeża i najsmaczniejsza.

Przepis na jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 10 jajek

  • 5 plasterków szynki

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • 1 pęczek koperku

  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • 1 cytryna

  • pęczek szczypiorku

  • szczypta słodkiej papryki

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki na 30 minut przed wrzuceniem do wrzątku, co uchroni je przed pękaniem skorupki. Odcedź je, obierz ze skorupki i przekrój na połówki.

Wyciągnij z nich żółtka i przełóż je do blendera. Dodatkowo wrzuć do niego szynkę, majonez, musztardę, gorczycę, chrzan, przyprawy, sok z połówki cytryny oraz umyty pęczek koperku. Zmiksuj całość tak, żeby pozostały w masie widoczne kawałki składników.

Napełnij połówki jajek farszem. Umyty szczypiorek drobno posiekaj i posyp nim wierzch każdego jajka. Ułóż je na półmisku, ozdób ziołami, posyp odrobiną słodkiej papryki i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co można zrobić ze skorupkami po jajkach. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Jajka faszerowane

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy