Prosty przepis na puszyste racuchy
Racuchy uchodzą za wyjątkowy specjał, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Niektórzy mogliby je zajadać niemal codziennie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w domowym zaciszu. Tym razem sięgniemy po przepis na anielskie ruchańce.
Racuchy w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że racuchy należą do smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na polskiej Wikipedii, danie to jest uznawane za tradycyjną potrawę kuchni polskiej .
Racuchy można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj dodaje się do nich jabłka. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać śliwki lub rabarbar. Niektórzy smakosze stawiają nawet na dodatki w postaci bananów i bakalii. Na dobrą sprawę ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.
Racuchy już wcześniej gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakowite placuszki od siostry Anastazji . Dziś sięgniemy po recepturę na racuchy rodem z Warmii. Anielskie ruchańce przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Nietypowa nazwa wywodzi się z miejscowości, z której pochodzą te racuchy. Mowa o Aniołowie . Ruchańce w trakcie smażenia skwierczą i poruszają się w taneczny sposób. Nie znajdziemy w nich owocowych dodatków, jednak ich smak pozostanie na długo w pamięci. Co nam będzie potrzebne do ich przygotowania?
-
500 g mąki pszennej
-
500 ml mleka
-
80 g cukru
-
50 g drożdży
-
50 g masła
-
3 jajka
-
odrobina soli
-
olej
(Pixabay / RitaE)
Jak przygotować niecodzienne racuchy?
Racuchy w tym wydaniu są banalnie proste w przygotowaniu. Na początku podgrzewamy mleko. Pamiętajmy, by nie doprowadzać go do wrzenia. W tym samym czasie mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie, do którego połowę mleka i dodajemy cukier, pokruszone drożdże i sól .
Całość zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie w mleku powinny pojawić się bąbelki. Wówczas wzbogacamy wszystko o pozostałe mleko i zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego żółtka. Ciasto ponownie mieszamy. Stopniowo wlewamy do niego roztopione masło .
Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta na racuchy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę . Na patelni rozgrzewamy olej. Najlepiej, jeśli jego warstwa będzie miała około 2 cm. Porcje ciasta nakładamy łyżką.
Racuchy smażymy z oby stron na złocisty kolor. Wykładamy je na ręczniki papierowe. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem. Warto również zwrócić uwagę na przepis od Karola Okrasy . Racuchy w jego wydaniu są niezwykle smakowite.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Wikipedia; Co To Za Choroba