Smakosze.pl
racuchy

pixabay/RitaE

Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na racuchy z jabłkami. Zachwycą nawet niejadka

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Racuchy należą do absolutnej klasyki dań. Wiele osób kojarzy je z błogimi czasami dzieciństwa. Swój przepis na ten smakołyk podała siostra Anastazja. Słynna zakonnica jest autorką popularnych książek kucharskich, które goszczą w wielu

Racuchy to proste i smaczne danie, które z pewnością ucieszą zarówno małych, jak i tych nieco starszych smakoszy. Należą do klasyki polskiej kuchni, dlatego prawdopodobnie każdy miłośnik jedzenia ma na nie swój sprawdzony przepis.

Danie można podawać z różnymi owocami, jednak do najbardziej lubianych należą te z jabłkami. Do dania najlepiej użyć popularnych antonówek. Danie jest doskonałym pomysłem na słodki obiad, deser lub podwieczorek.

Swoją recepturą na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Przepisy zakonnicy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu pisaliśmy o jej znakomitych cieście "Marysieńka" oraz o faworkach.

Teraz czas na wyśmienity przepis na racuchy z dodatkiem jabłek. Ciężko się im oprzeć!

Racuchy z jabłkami siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 1/2 l słodkiego mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru kryształu

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • ok. 40 dag mąki pszennej

  • tłuszcz do smażenia

  • 1/2 kg jabłek

Sposób wykonania:

  1. Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia lub sodą. Z białek ubij pianę i lekko wmieszaj je do ciasta.

  2. Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.\

  1. Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzaj w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu.

  2. Racuchy smaż z obu stron. Podawaj je ze swoim ulubionym dodatkiem np. jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem.

Jesteście miłośnikami racuchów, czy wolicie inne dania? Skorzystacie z przepisu siostry Anastazji?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >