Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na racuchy z jabłkami. Zachwycą nawet niejadka
Racuchy to proste i smaczne danie, które z pewnością ucieszą zarówno małych, jak i tych nieco starszych smakoszy. Należą do klasyki polskiej kuchni, dlatego prawdopodobnie każdy miłośnik jedzenia ma na nie swój sprawdzony przepis.
Danie można podawać z różnymi owocami, jednak do najbardziej lubianych należą te z jabłkami. Do dania najlepiej użyć popularnych antonówek. Danie jest doskonałym pomysłem na słodki obiad, deser lub podwieczorek.
Swoją recepturą na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Przepisy zakonnicy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu pisaliśmy o jej znakomitych cieście "Marysieńka" oraz o faworkach.
Teraz czas na wyśmienity przepis na racuchy z dodatkiem jabłek. Ciężko się im oprzeć!
Racuchy z jabłkami siostry Anastazji - przepis
Składniki:
1/2 l słodkiego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 łyżka cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 40 dag mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
1/2 kg jabłek
Sposób wykonania:
Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia lub sodą. Z białek ubij pianę i lekko wmieszaj je do ciasta.
Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.\
Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzaj w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu.
Racuchy smaż z obu stron. Podawaj je ze swoim ulubionym dodatkiem np. jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem.
Jesteście miłośnikami racuchów, czy wolicie inne dania? Skorzystacie z przepisu siostry Anastazji?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl
undefined