Racuchy wigilijne. Pyszne i puszyste
Racuchy wigilijne to pomysł na prostą i smaczną potrawę na słodko, idealną również dla najmłodszych. Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z cukrem pudrem i żurawiną wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na racuchy wigilijne.
Racuchy to obok domowych kluseczek z makiem i tradycyjnych makówek pyszna, słodka potrawa na wigilijną kolację. Racuchy są puszyste, dobrze wyrośnięte, a podane z żurawiną i solidnie oprószone cukrem pudrem posmakują nawet najmłodszym domownikom podczas wigilijnej wieczerzy.
Jajka do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast lekko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie za gorące. Zimne lub gorące produkty zabiją delikatne drożdże, a ciasto na racuchy nie urośnie.
Na Wigilię ugotuj również kompot z suszonych owoców , słodki i doskonały w smaku.
Przepis na racuchy wigilijne
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
łyżka cukru
-
szklanka mleka
-
30 g świeżych drożdży
-
cukier puder
-
olej roślinny do smażenia
-
pół łyżeczki soli
Jak przygotować racuchy wigilijne?
W małej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce na 20 minut, żeby drożdże ruszyły.
Do większej miski wsyp resztę mąki, wlej mleko, wbij jajka, dodaj sól i wyrób, żeby powstało gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka lub mąki. Do ciasta dodaj wyrośnięte drożdże i ponownie wyrób.
Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i łyżką wykładaj ciasto, smaż z obu stron po kilka minut, aby racuchy ładnie się zarumieniły. Gotowe racuchy przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.