Niezawodny przepis na idealny kompot z suszu
Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez kompotu z suszonych owoców o charakterystycznym wędzonym posmaku. Jest jednak grupa, która dymnego aromatu nie lubi i unika sięgania po ten świąteczny specjał. Z naszym nowym przepisem nie będą musieli rezygnować z napoju. Kompot będzie delikatnie słodki i przyjemny w odbiorze.
Jeśli lubicie korzenne przyprawy i chcecie, by wybrzmiały nie tylko w pierniku, koniecznie przygotujcie ten kompot. Wigilijny klasyk dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Potrzebuje trochę czasu, by nabrać walorów i może na was poczekać w lodówce. Te potrawy też nie muszą być wykonane na ostatnią chwilę. Zaplanujcie czas i do dzieła.
Przepis na kompot suszonych owoców
Składniki:
1 kg pokrojonych suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, moreli w równych proporcjach
4 litry zimnej wody
cukier w ilości do smaku
sok wyciśnięty z cytryny
Przygotowanie:
Owoce suszone myjemy i wkładamy do bardzo dużego garnka. Zalewamy je wodą i moczymy przez około pół godziny. Po tym czasie całość zagotowujemy.
Dodajemy trochę cukru — nie za dużo, bo słodki smak owoców jeszcze „wyjdzie". Kompot gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, czyli do czasu aż owoce zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rozpadać.
Doprawiamy go sokiem z cytryny i odstawiamy na 2 - 3 godziny. Gotowy kompot przelewamy do dzbanków, do środka wrzucając owoce. Smacznego.
Wskazówki:
Z owocami namoczyć możecie też laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Z nimi kompot wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Kupując gotową mieszankę kompotową, upewnijcie się, że nie zawiera śliwek wędzonych. Ich smak przyćmi pozostałe dodatki.
Do kompotu możecie dodać świeże jabłko. Podkręci ono słodycz napoju. Dodajcie je pokrojone w ósemki pod koniec gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki
Co zrobić żeby makowiec nie pękał? Niezawodne babcine patenty
Źródło: kwestiasmaku