Rączka wziął cukinię, pomidory, mięso i wrzucił do garnka. W głowie się nie mieści, co mu z tego wyszło
Jakie smaczne danie można przygotować z cukinii? Kucharz Remigiusz Rączka pokazał jak zrobić bigos z cukinii. Wziął kilka składników, dorzucił mięso do garnka i wyszedł pożywny i smaczny bigos z cukinii. Polecamy przepis Rączka gotuje.
Cukinia, czyli ugotuj coś pysznego
Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw. Cukinia dodana do kotletów nadaje im wyjątkowego smaku, a grillowana zachwyci uczestników biesiady. Cukinie można też dodać do sałatek lub zamarynować. Każda z tych kulinarnych wersji jest smaczna.
Cukinia charakteryzuje się delikatnym i orzechowym smakiem. Kucharz Remigiusz Rączka postanowił z tego warzywa przyrządzić bigos. Polecamy przepis śląskiego kucharza na bigos z cukinii. Przygotuj to wyborne letnie danie i ciesz się jego smakiem.
Jak przygotować bigos z cukinii?
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 4 pomidory
- 800 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml oleju
- 2 marchewki
- łyżka masła
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kapusta biała młoda-½ główki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g kiełbasy podwędzanej
- ½ łyżeczki curry
Łopatkę kroimy i wrzucamy do miski. Wsypujemy paprykę słodką. Kroimy marchew, a w garnku podgrzewamy olej i wrzucamy łopatkę. Cukinię kroimy, solimy, by puściła wodę i by bigos nie był zbyt wodnisty. Cebule kroimy i wrzucamy do garnka.
Kroimy też kiełbasę i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Wrzucamy cukinię, którą wcześniej posoliliśmy, dodajemy curry. Dajemy poszatkowaną kapustę. Przykrywamy i kroimy pomidory, które wrzucamy do garnka.
Bigos z cukinii, czyli często mieszaj w garze
Pamiętajmy, by często mieszać bigos z cukinii. Kroimy czosnek i też go dodajemy, dokładamy przyprawy. Wszystko porządnie mieszamy . Im bigos dłużej postoi, tym będzie smaczniejszy. Bigos z cukinii jest już gotowy.
Możemy podawać go z pajdą chleba lub z ziemniakami. Ta potrawa będzie doskonała na letni obiad. Bigos z cukinii przygotowuje się dość szybko i to danie smakuje całej rodzinie . Jest pełne warzyw, aromatyczne i pożywne. Pisaliśmy o bigosie z młodej kapusty. Radziliśmy też, co zrobić, gdy bigos wyszedł zbyt kwaśny.
Źródło: YouTube/@raczkagotuje1081