W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek
Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Delikatne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie jest idealną propozycją na letni obiad. Wykonanie nie wymaga trudnodostępnych składników, a efekty zachwycą nawet wybrednych.
Składniki na pulpety:
- 600 ml warzywnego bulionu
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 20 g mąki pszennej
- 1 duże jajo
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- posiekana natka pietruszki wedle uznania
Składniki na sos koperkowy:
- 1 duży pęczek koperku
- 50 g masła lub margaryny
- 20 g mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki lub sojowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Nie zapomnijcie o mące
Wykonanie dania wymaga nieco czasu, ale warto go wygospodarować, bo posmakuje nawet wybrednym. Osobno przygotujemy mięso i sos, a na koniec wszystko połączymy.
Przygotowanie pulpetów
Zaczynamy od zeszklenia posiekanej cebuli na odrobinie rozgrzanego oleju. Jeśli dodajemy czosnek, wrzucamy go pod koniec smażenia, po uprzednim przepuszczeniu przez praskę.
Mięso mielone łączymy z ostudzoną zawartością patelni, przyprawami w proszku, natką pietruszki i jajem. Dodajemy mąkę pszenną, po czym wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kulki. Gotujemy je przez 6-10 minut w gorącym bulionie.
Przygotowanie sosu koperkowego
Na patelni topimy tłuszcz i mieszamy go z mąką. Podgrzewamy przez chwilę, aż mąką się lekko zrumieni. Wlewamy rosół pozostały po gotowaniu pulpetów. Całość zagotowujemy, a następnie wlewamy śmietanę.
Gotujemy do 5 minut, mieszając w trakcie — sos musi nieco zgęstnięć. Wsypujemy posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy mięso i chwilę razem podgrzewamy.
Jak podać pulpety w sosie koperkowym?
Danie doskonale wzbogacą ziemniaki z wody. Warto jeszcze podać do niego ulubioną surówkę np. kremową mizerię.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania obiadowe. Gdy już przetestujecie pulpety w sosie koperkowym, warto pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych z serem żółtym. Smaczne będą też kotlety schabowe z kością.