Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Pulpety w sosie koperkowym
Screen z filmu na akanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni

Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Delikatne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie jest idealną propozycją na letni obiad. Wykonanie nie wymaga trudnodostępnych składników, a efekty zachwycą nawet wybrednych.

Składniki na pulpety:

  • 600 ml warzywnego bulionu
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania

Składniki na sos koperkowy:

  • 1 duży pęczek koperku
  • 50 g masła lub margaryny
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki lub sojowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Pożar w Biedronce. Straty szacowane na miliony, wiadomo co wywołało ogień

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Nie zapomnijcie o mące

Wykonanie dania wymaga nieco czasu, ale warto go wygospodarować, bo posmakuje nawet wybrednym. Osobno przygotujemy mięso i sos, a na koniec wszystko połączymy.

Przygotowanie pulpetów

Zaczynamy od zeszklenia posiekanej cebuli na odrobinie rozgrzanego oleju. Jeśli dodajemy czosnek, wrzucamy go pod koniec smażenia, po uprzednim przepuszczeniu przez praskę.

Mięso mielone łączymy z ostudzoną zawartością patelni, przyprawami w proszku, natką pietruszki i jajem. Dodajemy mąkę pszenną, po czym wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kulki. Gotujemy je przez 6-10 minut w gorącym bulionie.

Przygotowanie sosu koperkowego

Na patelni topimy tłuszcz i mieszamy go z mąką. Podgrzewamy przez chwilę, aż mąką się lekko zrumieni. Wlewamy rosół pozostały po gotowaniu pulpetów. Całość zagotowujemy, a następnie wlewamy śmietanę.

Gotujemy do 5 minut, mieszając w trakcie — sos musi nieco zgęstnięć. Wsypujemy posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy mięso i chwilę razem podgrzewamy.

Jak podać pulpety w sosie koperkowym?

Danie doskonale wzbogacą ziemniaki z wody. Warto jeszcze podać do niego ulubioną surówkę np. kremową mizerię.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania obiadowe. Gdy już przetestujecie pulpety w sosie koperkowym, warto pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych z serem żółtym. Smaczne będą też kotlety schabowe z kością.

Pulpety w sosie koperkowym są pyszne.jpg
canva/rlat
Tagi: Mięso Danie Sos