Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik
![Bigos z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/Bigos_z_mlodej_kapusty_f7664d412f.png)
Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Przepis na bigos z młodej kapusty Jakuba Kuronia
Smaczny, pełen umami pochodzącego z pomidorów i niesamowicie sycący bigos z młodej kapusty w wykonaniu Jakuba Kuronia zachwyci nawet wybrednych. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Warto skosztować.
Składniki:
- 1,2 kg młodej kapusty, poszatkowanej
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
- świeży koperek wedle uznania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Jakub Kuroń zdradził przepis
Zaczynamy od pokrojenia boczku w paski i kiełbasy w niezbyt grube półplasterki. Podsmażamy całość na odrobinie oleju do zrumienienia. Potrwa to około 5 minut i w tym czasie siekamy obraną cebulę.
Wrzucamy ja patelnię wraz z rozdrobnionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy poszatkowaną kapustę, a po chwili wlewamy wodę.
Dusimy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy całość przez 10 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wsypujemy także posiekany koperek.
Wskazówka: bigos będzie lżejszy i wegański, jeśli zamienicie tradycyjny boczek i kiełbasę na roślinne wyroby.
Jak podać bigos z młodej kapusty?
Kuroń proponuje, by do dania podać ziemniaki z koperkiem lub świeże pieczywo. Najlepsze dla nadania głębi smaku będzie pełnoziarniste. Możecie też wzbogacić danie o makaron lub kaszę, choć nie będą to już tak udane kompozycje, jak propozycja kucharza.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bigos. Wypróbujcie koniecznie lekką wersję z cukinii — właśnie zaczyna się sezon i warto ją zamrozić. Być może skusi was też pyszny bezmięsny rarytas z zieloną soczewicą i boczniakami.
![Bigos z młodej kapusty jest wyśmienity.png](https://images.iberion.media/images/origin/Bigos_z_mlodej_kapusty_jest_wysmienity_c48e267c26.png)
Źródło: kuron.com
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Kotlet schabowy od Lewandowskiego](https://images.iberion.media/images/origin/schabowy_u_Lewandowskiego_49022bc1de.png)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_ziemniaczane_1_543ee5ffac.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)