Cukinia to warzywo, które w Polsce cieszy się stale rosnącą popularnością, choć potrawy z niej (lub z jej dodatkiem) nie są jeszcze elementem powszechnym w rodzimych, domowych jadłospisach. Warto zaznaczyć, że tak naprawdę cukinia stanowi jedną z odmian dyni, a w jeszcze bardziej szczegółowym sensie – kabaczka. Często nie dokonuje się nawet rozróżnienia pomiędzy dynią a kabaczkiem, co z kulinarnego punktu widzenia stanowi wyraźne niedomówienie.
Cukinia nie jest warzywem, które zaliczylibyśmy do tzw. „superfoods” – nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, jednak na pewno możemy określać ją jako zdrową. W kuchni ceni się ją przede wszystkim za jej walory smakowe, a także różnorodność możliwości przyrządzania cukinii.
Jak już wspomnieliśmy, cukinia a kabaczek to zasadniczo jedno i to samo warzywo. Skąd zatem biorą się różnice? W praktyce, cukinia to kabaczek niedojrzały, posiadający miękką skórkę i jednolity miąższ. Można więc stwierdzić, że każda cukinia to kabaczek, ale nie każdy kabaczek to cukinia.
Wartości odżywcze cukinii nie są tym, o czym pomyślimy w pierwszej kolejności mówiąc o tym warzywie. W stu gramach cukinii mieści się zaledwie 15 kcal, gdzie węglowodanów jest zaledwie 3,2 g. Sprawia to, że cukinia jest dobrym warzywem dla diabetyków czy osób, które planują zrzucić zbędne kilogramy.
Cukinia stanowi jednak również bogate źródło witaminy C, B3, B1 i karotenu. Wykazano również, że nie kumuluje ona metali ciężkich, co powinno mieć duże znaczenie dla osób pragnących się zdrowo odżywiać. Ponadto, regularne spożywanie cukinii wspomaga perystaltykę jelit i łagodzi zaparcia.
Co można zrobić z cukinii do jedzenia? Okazuje się, że bardzo wiele. Dania z cukinią są coraz popularniejsze, zarówno na polskich stołach, jak i za granicą. Jedną z bardziej uniwersalnych propozycji stanowi cukinia faszerowana, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Przepis na cukinię faszerowaną zwykle zawiera mięso jako główny składnik oraz inne warzywa jako dodatki – wiele jednak zależy od kreatywności kucharza.
Inną z ciekawych opcji stanowić może cukinia marynowana. Tak przygotowana cukinia nie stanowi jednak samodzielnej potrawy, idealnie nadając się jednak na dodatek do kanapek, dań obiadowych, czy po prostu jako zdrowa przekąska.
Pokaż więcej
Lubisz placki? W taki razie skorzystaj z przepisu Ani Zyśk na smaczne i szybkie danie obiadowe. Placki zrobisz bez ziemniaków, za to z dodatkiem cukinii. Tak pysznych i chrupiących placków jeszcze nigdy nie jadłeś.
Dodatek neutralnych w smaku roślinnych składników pomaga zatrzymać w cieście wilgoć. Jakie produkty do tego wybierać? Wiele osób będzie bardzo zdziwionych.
Kabaczek na zimę przygotowany z tego przepisu nie ma sobie równych. Warzywo w połączeniu z sosem smakuje naprawdę obłędnie. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować te przetwory i zaskocz domowników. Smak uzależnia i będziesz musiała robić je, co roku. Na szczęście sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę.
Kotletów mielonych nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale odkąd dodaję ten składnik, są o niebo lepsze. Już nigdy nie wracam do starego przepisu, bo z tym są o wiele bardziej soczyste.
Zwykle pasztet jest tłusty i ciężkostrawny. Jednak babcia robi go z wyjątkowego produktu. Wychodzi pyszny, delikatny i lekki. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę na pasztet z cukinii.
Cukinia jest dobra na wszystko. Pod koniec sezonu na to warzywo warto przyjrzeć się bliżej poniższemu przepisowi. Faszerowana cukinia z pewnością bowiem zachwyci domowników.
Już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na placki z cukinii. Poznaj nowy sposób, a wyjdą idealne. Wszystko za sprawą tego, że zrobisz je bez dodatku mąki. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis i dowiesz się co, zamiast mąki do placków należy dodać.
Ruszył sezon na przetwory. W słoiczkach zamykamy rozmaite warzywa i owoce. Warto pamiętać o cukinii i zrobić ją w wyjątkowy sposób. Nadziewane warzywa w wyśmienitej zalewie będą idealne na zimę. Przepis na przetwory z cukinii jest wart wypróbowania.
Na obiad zamiast sztampowych kotletów przygotuj placki z cukinii. Te z przepisu smakują wyjątkowo dzięki jednemu składnikowi. O tym, jak je przygotować dowiesz się z tego artykułu. Cuknia na obiad podana w ten sposób zachwyci wszystkich.
Oto najprostszy możliwy przepis na marynowaną surówkę. Łączymy w niej dwa warzywa z kilkoma przyprawami. Otrzymujemy zaś chrupiący dodatek do dań albo lekką przekąskę na upalne dni.
Obiad na dwa dni dla całej rodziny? Brzmi jak utopia, ale z tym przepisem jest to możliwe. Przygotowana z niego zapiekanka jest nie tylko sycąca, ale też pyszna, dlatego czytaj dalej i dowiedz się, jak przygotować taki obiad.
Oto przepis na szybką zapiekankę z cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a także niskokaloryczna – w wersji bez sera, bez którego z powodzeniem się obędzie. W sezonie na cukinię warto wypróbować wszystkie możliwe przepisy na podawanie tego wszechstronnego warzywa.
Lubisz cukinię? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Weź cukinię, tłuczek do mięsa i działaj. Zrobisz cukinię w znakomitej panierce. Danie jest obłędnie pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu.
Cukinia często wykorzystywana jest w naszej kuchni. Jednak, co z kabaczkiem? Czy kabaczki a cukinia to jedno i to samo? Te zawiłości wyjaśniamy w naszym artykule.
Jaką zupę gotujesz latem? Ja przyrządzam pyszną zupę z warzywa, które najlepiej smakuje o tej porze roku. Do zupy dodaję też inne smaczne i zdrowe produkty. Wychodzi danie, że palce lizać. Każdy prosi o dokładkę wybornej zupy z cukinii.
Cukinia na kolację? Oczywiście, że tak. To smaczne danie najpierw zaskoczy domowników, a potem będą jeść je na okrągło. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły. Od teraz każda kolacja będzie znakomita.
Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.
Prawie nikt nie robi z niej dżemu, a szkoda. Doskonale pasuje do rozmaitych deserów. Mowa o cukinii. Z tego warzywa zrobimy nie tylko ketchup i musztardę, ale również smakowity dżem. Ten z przepisu Ewy Wachowicz posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Wykorzystaj ostatnie chwile sezonowych warzyw i na obiad przygotuj danie z przepisu. Babka ziemniaczana z cukinią będzie doskonała, a smak zaskoczy każdego. Uważaj, bo smak uzależnia i poprosi o niejedną dokładkę. Na szczęście przygotowanie jest łatwe, więc taki obiad możesz przygotowywać na okrągło.
Szukasz pomysłu na smaczny, pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu? Postaw na cukinię! Warzywo zapieczone z cebulą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Zapewniamy, że takie danie będziesz przygotowywać znacznie częściej.
Cukinia bez smażenia? To doskonałe warzywo można przygotować o wiele lepszą metodą. Dowiedz się, jak to zrobić, poznając przepis z artykułu. Przygotujesz z niego doskonałą przekąskę, która trafi w gusta każdego.
Poznaj najlepszy przepis na naleśniki i przygotuj z niego obiad dla całej rodziny. Naleśniki na słono jeszcze nigdy nie były tak dobre. Za smak odpowiada farsz przyrządzony z cukinii. O tym, jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Latem często przyrządzam placki z cukinii. Jednak teraz zmodyfikowałam nieco przepis i dodaję do niego składnik, który znakomicie wpływa na smak dania. Placki z cukinii są jeszcze lepsze niż zwykle i cieszą się dużym powodzeniem.
Dżem z cukinii i cytryn to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Przygotowuję go każdego roku z warzyw zebranych we własnym ogródku. Świeża, niepryskana cukinia i cytryna to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich uwielbiany produkt.
Jeśli dziś grillujesz, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz najlepszą cukinię na grilla. Warzywo w takim wydaniu jest wyraziste w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam doskonałą receptur na pyszną cukinię.
Kolacja będzie udana i niezwykle smaczna. Poznaj przepis i przygotuj według niego danie z cukinii. Smak zachwyci wszystkich domowników i będą prosić, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje kilka chwil.
Nie wiesz, co zrobić na dzisiejszy obiad? Mamy wysyp nie tylko sezonowych owoców, ale i warzyw. Jednym z nich jest cukinia, więc to niezły pretekst, aby przygotować z niej smaczne danie. Rodzina będzie zachwycona, a ty z przepisem z artykułu przyrządzisz obiad w niezwykle łatwy sposób.
Zapiekanka z cukinii i kilku innych warzyw to świetny pomysł na treściwe ukoronowanie sezonu na to warzywo. Co więcej, można wracać do tego przepisu przez cały rok. Z kupieniem cukinii nie ma przecież problemu nawet zimą.