Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg
Ciastka z gotowego ciasta francuskiego są prostym i tanim deserem, który przygotujemy w kilka chwil. Ciastka zrobimy z czterech składników, bez żmudnego wyrabiania, wałkowania i bez większego nakładu pracy. Ciasta z serkiem i owocami pokocha cała rodzina.
Z ciasta francuskiego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, ciast, przekąsek i deserów. Tarta z warzywami, łosoś pieczony, ciasto kremówka, napoleonka, rogaliki z czekoladą i ciastka to tylko niektóre z nich. Ciastka z ciasta francuskiego będą gotowe błyskawicznie.
Do przygotowania ciastek z ciasta francuskiego potrzebujemy wyłącznie czterech składników i 30 minut wolnego czasu. Ciastka zrobimy z gotowego ciasta, serka śmietankowego, cukru pudru i ulubionych owoców. Latem postawmy na owoce sezonowe, jesienią i zimą możemy natomiast sięgnąć po owoce z puszki w słodkim syropie.
Ciastka z ciasta francuskiego możemy wykrawać dowolnie - nacinać boki, rogi, a następnie je zlepiać, żeby powstały efektowne wzory. Poniżej poznasz jeden z nich, dzięki któremu ciastka wyglądają bardzo apetycznie i zjawiskowo.
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z czterech składników
Składniki:
-
2 paczki ciasta francuskiego
-
ulubione owoce, np. truskawki, kiwi, borówki, gruszki, brzoskwinie
-
250 g serka śmietankowego
-
łyżka cukru pudru + do posypania gotowych ciastek
Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego? Pyszny deser będzie gotowy w kilka chwil
Pokrój ulubione owoce, serek wymieszaj z łyżką cukru pudru. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 9 cm. W każdym kwadracie zrób na rogach nacięcia w taki sposób, żeby powstał mniejszy kwadrat.
Boków i środka nie nacinaj. Mniejszy kwadrat posmaruj serkiem, przy brzegach poukładaj po kostce owoców. Zlepiaj brzegi ciasta w taki sposób, żeby skleiły się na środku.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piecz około 15 minut. Ciastka ostudź i oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Z ciasta francuskiego zrobisz wiele pysznych deserów, między innymi kultowe kremówki i rogaliki z czekoladą . Nikt im się nie oprze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kasia Cichopek pokazała jak robi sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealna na każdą okazję
-
Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt
Źródło: zrobtosmacznie