Jak zrobić kremówki bez gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku?
Kremówka, zwana również napoleonką, jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku, nie musisz się martwić. Dzięki przepisowi poniżej przygotujesz całe ciasto zupełnie od podstaw, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodyczy.
Kremówka jest wypiekiem, które w większości kupowane jest gotowe w cukierniach lub sklepach spożywczych. Ludzie obawiają się bowiem, że jej przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne.
I choć faktycznie deser potrzebuje nieco włożonej pracy, gotowe ciasto jest warte każdej minuty wysiłku. Słodki i aksamitny krem budyniowy, którym przełożone są dwa płaty francuskiego ciasta, są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.
Przepis na klasyczne kremówki
Składniki:
Ciasto francuskie:
300 g masła
300 g mąki pszennej
1 jajko
pół łyżki octu
100 ml ciepłej wody
Krem budyniowy:
1 litr mleka
60 g masła
4 żółtka
2 jajka
200 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
70 g skrobi ziemniaczanej
300 g masła i 100 g mąki zagnieć na jednolitą masę. Rozwałkuj ją na kwadrat o grubości 2 cm. Zawiń masę w folię spożywczą i schowaj ją do lodówki. Z reszty składników zagnieć jednolite ciasto i rozwałkuj je na kształt koła.
Połóż na ciasto masło z mąką, zawiń ciasto w kopertę wokół masła i cienko je rozwałkuj, poruszając wałkiem w jednym kierunku. Złóż ciasto ponownie na trzy części, rozwałkuj, przekręć je o 90 stopni i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, wkładając ciasto do zamrażalnika pomiędzy rozwałkowaniami na 15 minut. Podziel je na połowy. Jedną schowaj do lodówki.
Drugą połowę rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i upiecz je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15 minut. W taki sam sposób upiecz drugą porcję. Pokrój jeszcze ciepłe na kwadraty wielkości pojedynczej kremówki i odstaw je do ostudzenia.
Połowę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty wmieszaj jajka, żółtka, mąkę i skrobię. Wlej drugą część mleka do gotującej się, energicznie wymieszaj i gdy uzyskasz budyń, zdejmij go z ognia.
Ciepłą masę wylej na jedną część ciasta francuskiego, a drugą przykryj ją od góry. Posyp wierzch cukrem pudrem i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: domowe-wypieki.pl