Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka
canva/IriGri8; TRICOLORS/East News

Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka

26 lutego 2022

Kopytka są popularnym i prostym w przygotowaniu dodatkiem obiadowym. Tradycyjnie przyrządza się go z ugotowanych ziemniaków, lecz istnieją też inne warianty. Z przepisu Anny Lewandowskiej zrobicie kopytka dyniowe. Są równie smaczne i satysfakcjonujące. Spróbujecie?

Anna Lewandowska często zaskakuje nietypowy recepturami. Wystarczy wspomnieć jej mielone z burakiem czy placki ziemniaczane ze szpinakiem . Tym razem zdradzamy, jak celebrytka przygotowuje popularne kopytka. Zamiast ziemniaków wybiera dynię , co sprawia, że wyrób jest delikatnie słodki, jednocześnie pozostając sycącym.

Przepis na kopytka dyniowe Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 kg dyni

  • 1 jajo

  • 250 g mąki kukurydzianej

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki i wydrążamy pestki wraz z miękkim miąższem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Upieczone warzywo studzimy, pozbawiamy je zewnętrznej skóry i blendujemy. Do tak przygotowanego purée dodajemy mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy partiami przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z sosem.

Wskazówki:

  • Jeżeli pieczemy małą pomarańczową dynię hokkaido, skórki nie musimy usuwać. Jest jadalna i mączysta, dzięki czemu kopytka wyjdą bardziej zwarte.

  • Dyniowe kopytka będą smaczne zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podajcie je np. z masłem szałwiowym, oliwą rozmarynową, albo jogurtem z dodatkiem cynamonu i kardamonu, a staną się naprawdę smaczne.

Kopytka dyniowe dobrze smakują z serem
Kopytka dyniowe dobrze smakują z serem

Źródło zdjęcia: canva/-annalisa-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy