Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka
Kopytka są popularnym i prostym w przygotowaniu dodatkiem obiadowym. Tradycyjnie przyrządza się go z ugotowanych ziemniaków, lecz istnieją też inne warianty. Z przepisu Anny Lewandowskiej zrobicie kopytka dyniowe. Są równie smaczne i satysfakcjonujące. Spróbujecie?
Anna Lewandowska często zaskakuje nietypowy recepturami. Wystarczy wspomnieć jej mielone z burakiem czy placki ziemniaczane ze szpinakiem . Tym razem zdradzamy, jak celebrytka przygotowuje popularne kopytka. Zamiast ziemniaków wybiera dynię , co sprawia, że wyrób jest delikatnie słodki, jednocześnie pozostając sycącym.
Przepis na kopytka dyniowe Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
2 kg dyni
-
1 jajo
-
250 g mąki kukurydzianej
-
sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki i wydrążamy pestki wraz z miękkim miąższem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Upieczone warzywo studzimy, pozbawiamy je zewnętrznej skóry i blendujemy. Do tak przygotowanego purée dodajemy mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy partiami przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z sosem.
Wskazówki:
-
Jeżeli pieczemy małą pomarańczową dynię hokkaido, skórki nie musimy usuwać. Jest jadalna i mączysta, dzięki czemu kopytka wyjdą bardziej zwarte.
-
Dyniowe kopytka będą smaczne zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podajcie je np. z masłem szałwiowym, oliwą rozmarynową, albo jogurtem z dodatkiem cynamonu i kardamonu, a staną się naprawdę smaczne.
Źródło zdjęcia: canva/-annalisa-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba