Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne pierogi bez gotowania. Wyjątkowy smak i aromat
canva/Ryzhkov

Rewolucyjne pierogi bez gotowania. Wyjątkowy smak i aromat

26 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy wam rewolucyjne pierogi bez gotowania. Mają wyjątkowy smak i aromat, dzięki temu, że najpierw są obsmażane na maśle, a potem podduszane. Ciasto ma odpowiednią twardość i konsystencję, a i farsz jest soczysty i pełen smaku. Poznajcie dokładną recepturę.

Pierogi możemy jeść niemal na okrągło. Jak nie wytrawne, to słodkie, jak nie gotowane, to odsmażane. Dziś przygotujemy jednak pierogi, których nie wrzuca się na wrzątek. Najpierw je obsmażamy, a potem dusimy w bulionie. Dzięki temu mają odpowiednią twardość i doskonały smak.

Rewolucyjne pierogi bez gotowania

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • ok. 2 szklanki dobrze ciepłej wody

na farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • ok. 1/3 szklanki bulionu mięsnego

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

oraz:

  • masło klarowane do smażenia

  • ok. 1/2 bulionu

Przygotowanie pierogów

Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską.

Na farsz do mięsa mielonego dodaj bulion, posiekany szczypior, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze wyrób dłonią.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z ciasta krążki, nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła, zrumień na nim pierogi. Podlej je gorącym bulionem i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i duś je jeszcze 5 minut. Tak przygotowane pierogi podawaj z gęstą, kwaśną śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z kaszą gryczaną , a także na barwione ciasto na pierogi .

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/macniak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaczne

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy