Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Prosto, tanio i pomysłowo
Dziś przedstawimy wam przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Będzie prosto, tanio i pomysłowo. Siostra Anastazja nadziewa bowiem pierogi lubianą kaszą, którą łączy z grzybami. Jesteśmy przekonani, że was też zachwyci ta niecodzienna potrawa.
Kto z was nie lubi pierogów? Oczywiście pytamy o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Bo na to drugie nie wszyscy zawsze mają chęć. Potrawa ta kojarzy się bowiem z mnóstwem pracy. Nie jest to do końca prawdą, bo dużo zależy od naszego zorganizowania.
Przygotowaniem farszu można się zająć nawet dzień wcześniej. Wtedy drugiego dnia pozostanie nam zagnieść ciasto, uformować i ugotować pierogi. Przyrządzenie takiego dania nie zajmie wam dłużej niż godzinę.
Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 jajko
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
na farsz:
20 dag kaszy gryczanej
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
25 dag pieczarek
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i jajko. Dolewając dobrze ciepłą wodę, mieszaj składniki łyżką, aż prawie się połączą.
Potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miseczką.
Na farsz kaszę ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Odcedź ją, przemieszaj widelcem, wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do cebuli, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, odparuj cały płyn.
Podsmażone pieczarki i cebulę wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Nadziewaj je przygotowanym farszem. Dokładnie zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Podawaj je okraszone cebulą zeszkloną na oleju.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy recepturę na pierogi z kaszą, twarogiem i miętą, a także na pierogi ruskie bez lepienia.
Źródło zdjęcia; canva/pilip76
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: ampnewsy.gotujmy