Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Prosto, tanio i pomysłowo
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.04.2022 18:31

Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Prosto, tanio i pomysłowo

siostra Anastazja, pierogi
kadr z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/robypangy

Dziś przedstawimy wam przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Będzie prosto, tanio i pomysłowo. Siostra Anastazja nadziewa bowiem pierogi lubianą kaszą, którą łączy z grzybami. Jesteśmy przekonani, że was też zachwyci ta niecodzienna potrawa.

Kto z was nie lubi pierogów? Oczywiście pytamy o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Bo na to drugie nie wszyscy zawsze mają chęć. Potrawa ta kojarzy się bowiem z mnóstwem pracy. Nie jest to do końca prawdą, bo dużo zależy od naszego zorganizowania.

Przygotowaniem farszu można się zająć nawet dzień wcześniej. Wtedy drugiego dnia pozostanie nam zagnieść ciasto, uformować i ugotować pierogi. Przyrządzenie takiego dania nie zajmie wam dłużej niż godzinę.

Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko

  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

na farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju

  • 25 dag pieczarek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i jajko. Dolewając dobrze ciepłą wodę, mieszaj składniki łyżką, aż prawie się połączą.

Potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miseczką.

Na farsz kaszę ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Odcedź ją, przemieszaj widelcem, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do cebuli, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, odparuj cały płyn.

Podsmażone pieczarki i cebulę wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Nadziewaj je przygotowanym farszem. Dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Podawaj je okraszone cebulą zeszkloną na oleju.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy recepturę na pierogi z kaszą, twarogiem i miętą, a także na pierogi ruskie bez lepienia.

kasza gryczana
kasza gryczana

Źródło zdjęcia; canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy