Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa. W sam raz na chłodniejsze dni
canva/Dar1930

Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa. W sam raz na chłodniejsze dni

6 kwietnia 2022

Krupnik jest jedną z bardziej sycących zup, po które warto sięgnąć w chłodniejsze dni. Nasz nowy przepis pozwoli wam przyrządzić ten specjał niemalże ekspresowo i całkowicie bez dodatku mięsa. Lekka, a jednocześnie sycąca, potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?

Krupnik — obok pomidorowej czy ogórkowej — jest jedną ze smaczniejszych zup w kuchni polskiej. Ten wyśmienity specjał z dodatkiem kaszy doskonale nasyci was w chłodne dni i cudownie rozgrzeje. Dowiedzcie się jak go zrobić. Jest naprawdę prosty i nieziemsko pyszny.

Przepis na wyborny krupnik

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny

  • 1 nieduża cebula

  • 200 g pieczarek

  • 4 łyżki oliwy

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 1 puszka białej fasoli

  • posiekana natka pietruszki lub koperek do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy ją w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę . W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim włoszczyznę przez 3 do 5 minut, a następne dodajemy pieczarki. Całość smażymy do czasu, aż grzyby nieco się zredukują.

Wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wsypujemy kaszę i ziemniaki , a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy krupnik przez kwadrans. Na koniec dodajemy fasolę i podgrzewamy danie jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Podajemy posypane zieleniną.

Wskazówki:

  • Aby zupa była bezglutenowa, zastąpcie kaszę jęczmienną gryczaną białą lub jaglaną. Też będą tutaj pasowały. Jaglana dodatkowo dostarczy wam naprawdę solidnej porcji białka.

  • Do przygotowania zupy możecie też z powodzenie wykorzystać ziarna fasoli. Musicie tylko wcześniej je ugotować. Warto przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach. Wtedy wystarczy je rozgrzać, przygotowując potrawy.

Kasz jęczmienna jest pyszna i sycąca
Kasz jęczmienna jest pyszna i sycąca

Źródło zdjęcia: canva/skhoward

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy