Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:58

Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie

Bezmięsna zupa ogórkowa
Jakub Kossakowski / materiały własne

Zupa ogórkowa zalicza się do swojskich smakołyków, które cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich frykasów. Okazuje się, że wyborne danie można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Prosta ogórkowa, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Bez wątpienia zupa ogórkowa zajmuje szczególne miejsce pośród dań z naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samego Jakub Kuronia. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Nie od dziś wiadomo, że zupa ogórkowa w znacznej mierze opiera się na uwielbianych ogórkach kiszonych. Przeważnie gości w niej również mięsny wywar. Dziś przyrządzimy danie z samych warzyw. Domownicy z pewnością będą domagać się dokładki.

Bezmięsna zupa ogórkowa nie powinna nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania ogórkowej?

  • 500 g ogórków kiszonych

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • ugotowane marchewki

  • młode ziemniaki

  • majeranek

  • lubczyk

  • papryka wędzona

  • pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • odrobina soli

  • olej

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Zupa ogórkowa w bezmięsnej odsłonie

Bulion pod naszą zupę można przyrządzić na wiele sposobów. Smakosze, którym zależy na czasie, mogą przygotować go z kostek rosołowych. Jednak znacznie lepiej sprawdzi się bulion przygotowany samodzielnie. Przepis na bazę pod zupy można znaleźć w jednym z wcześniejszych artykułów.

Jeśli bulion zrobiliśmy sami, wówczas wyławiamy z niego włoszczyznę. Marchewki kroimy na półplasterki. Młode ziemniaki starannie myjemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Najlepiej zostawić je w skórce. Gotujemy je do miękkości w bulionie. Całość doprawiamy łyżką majeranku, lubczyku i papryki wędzonej.

Bulion z dodatkami doprawiamy jeszcze pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy go przez około 20 minut. W tym czasie możemy rozdrobnić ogórki. Dobrze sprawdzi się tarka lub blender. Nie zaszkodzi także wykorzystać zmielonych ogórków, które dostaniemy w niemal każdym sklepie.

Ogórki podsmażamy razem z marchewką na odrobinie rozgrzanego oleju. Mieszankę dodajemy do zupy ogórkowej. Po kilku minutach podgrzewania specjał powinien być już gotowy. Zupa ogórkowa w tej odsłonie doskonale smakuje z pieczywem. Nie zaszkodzi dodać do niej również śmietany lub jej roślinnego odpowiednika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Materiały własne