Wyborna zupa pomidorowa Tomasza Strzelczyka. Podaje ją z uwielbianym mięsem
Zupa pomidorowa jest prawdziwą klasyką, wobec której mało kto jest w stanie odmówić kolejnej porcji. Tomasz Strzelczyk opracował własną wersję tej pysznej zupy, którą podaje z pulpetami wieprzowymi. Taki dodatek deklasuje ryż i makaron, ponieważ wybornie smakuje i pięknie wygląda zalany gęstym wywarem.
Zupa pomidorowa wcale nie musi być jedzona jedynie z ryżem czy makaronem, co udowodnił Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie. Opisał go w swojej książce kucharskiej "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni".
Przygotowanie całości zajmuje odrobinę czasu, jednak efekt jest tego wart. Podając zupę pomidorową do stołu, zachwycisz wszystkich obecnych, a ich talerze staną się puste już po kilku chwilach.
Przepis na zupę pomidorową Tomasza Strzelczyka
Składniki:
2 l wody
warzywa z 1 włoszczyzny
3 cebule
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
200 g koncentratu pomidorowego
śmietana
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
sól
pieprz
cukier
Zacznij od obrania włoszczyzny, umycia jej pod bieżącą wodą i wrzucenia do garnka. Zalej ją 2 l wody, dodaj lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, 2 opalone cebule, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Gotuj zupę przez 1,5 h.
Do miski włóż zmielone mięso, wbij do niego jajko, dodaj bułkę tartą, zmiażdżony i obrany czosnek, posiekaną 1 cebulę, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj masę, uformuj z niej pulpety i obtocz je w mące.
Po 1,5 h gotowaniu wywaru wyłów warzywa, dodaj do niego cukier do smaku, koncentrat pomidorowy oraz pulpeciki. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec zabiel zupę śmietanką i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz powody, dla których warto jeść zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni; T. Strzelczyk; wyd. Znak