Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny, zaskakujący dodatek do tatara
canva/ShyMan, Getty Images Signature

Rewolucyjny, zaskakujący dodatek do tatara

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze przyrządzony tatar z pysznymi dodatkami o doskonałej jakości jest jedną z najlepszych przekąsek. Jeśli chcesz, aby jego smak zachwycał każdego i był bardzo intensywny, dodaj do niego siekane kapary. Są znacznie lepsze w tatarze od kiszonych ogórków, ponieważ nadają mu lekkiej goryczki, kwaśności, pikantności i słoności.

Tatar wołowy staje się smaczny tylko wtedy, kiedy używa się do niego składników najlepszej jakości oraz świeżości. Dlatego warto spędzić trochę więcej czasu i pieniędzy na zakupach, co pomoże w zdobyciu idealnego kawałka polędwicy wołowej, czy jajek z chowu ekologicznego.

Kapary mają specyficzny, słodko-kwaśny smak, nie można więc dodać ich do tatara zbyt wiele. Niewielkie ilości podbijają jednak smak wszystkich innych składników, przez co gotowe danie jest bardzo intensywne. Pamiętaj, aby nie wrzucać razem z nimi do tatara kiszonych ogórków, gdyż inaczej całość będzie zbyt kwaśna.

Przepis na pysznego tatara

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej

  • łyżka oliwy

  • 1 żółtko

  • sól

  • pieprz

  • 1/4 białej cebuli

  • pół łyżeczki musztardy Dijon

  • pół łyżeczki kaparów

Zacznij od oczyszczenia polędwicy z błon i tłuszczu. Wszelkie białe fragmenty należy dokładnie wyciąć. Mięso powinno być mocno schłodzone, aby zachowało niską temperaturę podczas krojenia. Następnie posiekaj je drobno nożem.

Posiekane mięso przełóż do czystej miseczki i schowaj ją do lodówki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Można ją sparzyć, jeśli preferuje się delikatniejszy smak. Kapary odsącz z zalewy i posiekaj je drobno.

Na talerzu ułóż siekane mięso, zrób w nim wgłębienie i wlej w nie żółtko. Dookoła mięsa ułóż wszystkie siekane dodatki. Dopraw je solą, oliwą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj ze świeżym razowym chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.

Tatar

Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy