Rewolucyjny, zaskakujący dodatek do tatara
Dobrze przyrządzony tatar z pysznymi dodatkami o doskonałej jakości jest jedną z najlepszych przekąsek. Jeśli chcesz, aby jego smak zachwycał każdego i był bardzo intensywny, dodaj do niego siekane kapary. Są znacznie lepsze w tatarze od kiszonych ogórków, ponieważ nadają mu lekkiej goryczki, kwaśności, pikantności i słoności.
Tatar wołowy staje się smaczny tylko wtedy, kiedy używa się do niego składników najlepszej jakości oraz świeżości. Dlatego warto spędzić trochę więcej czasu i pieniędzy na zakupach, co pomoże w zdobyciu idealnego kawałka polędwicy wołowej, czy jajek z chowu ekologicznego.
Kapary mają specyficzny, słodko-kwaśny smak, nie można więc dodać ich do tatara zbyt wiele. Niewielkie ilości podbijają jednak smak wszystkich innych składników, przez co gotowe danie jest bardzo intensywne. Pamiętaj, aby nie wrzucać razem z nimi do tatara kiszonych ogórków, gdyż inaczej całość będzie zbyt kwaśna.
Przepis na pysznego tatara
Składniki:
-
100 g polędwicy wołowej
-
łyżka oliwy
-
1 żółtko
-
sól
-
pieprz
-
1/4 białej cebuli
-
pół łyżeczki musztardy Dijon
-
pół łyżeczki kaparów
Zacznij od oczyszczenia polędwicy z błon i tłuszczu. Wszelkie białe fragmenty należy dokładnie wyciąć. Mięso powinno być mocno schłodzone, aby zachowało niską temperaturę podczas krojenia. Następnie posiekaj je drobno nożem.
Posiekane mięso przełóż do czystej miseczki i schowaj ją do lodówki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Można ją sparzyć, jeśli preferuje się delikatniejszy smak. Kapary odsącz z zalewy i posiekaj je drobno.
Na talerzu ułóż siekane mięso, zrób w nim wgłębienie i wlej w nie żółtko. Dookoła mięsa ułóż wszystkie siekane dodatki. Dopraw je solą, oliwą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj ze świeżym razowym chlebem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl