Rillettes wieprzowe: domowy dżem ze świni
Pixabay.com

Rillettes wieprzowe: domowy dżem ze świni

Rillettes wieprzowe to pyszna i pożywna pasta mięsna, doskonała na kanapki. Poznaj prosty przepis na rillettes wieprzowe i zaskocz znajomych poczęstunkiem w stylu francuskim.

Rillettes wieprzowe: francuski przepis

Rillettes to francuskie słowo oznaczające „wieprzowe skrawki”. Oznacza zarówno proces przygotowania, jak i produkt końcowy. Rillettes to w zasadzie pasta mięsna, rodzaj pate, powstająca najczęściej z bardzo powoli gotowanej wieprzowiny, doprawionej cukrem. Dzięki temu rillettes można dłużej przechowywać, a nawet pasteryzować i wekować jak przetwory. Rillettes to więc taki jakby dżem ze świni. Dawno temu podbił serca Francuzów, tak że sławili go nawet wielcy pisarze, jak Balzac i Proust.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na rillettes wieprzowe!

Rillettes wieprzowe: na jaką okazję?

Rillettes wieprzowe to pyszna pasta mięsna, doskonała na kanapki, a więc jako dodatek do śniadania, kolacji, poczęstunku czy imprezowej przekąski. Z dodatkiem ogórka to świetna zakąska.

Rillettes wieprzowe: ile kalorii?

Rillettes wieprzowe to pożywna mięsna pasta do smarowania np. kanapek. Ile konkretnie kalorii zawiera jedna porcja, zależy w całości od użytej ilości rillettes. Jeśli wykonamy rillettes z dobrej jakości mięsa, a przy podaniu usuniemy warstwę tłuszczu z pasty, możemy raczyć się potrawą bez obaw o linię – oczywiście w rozsądnej ilości.

Rillettes wieprzowe: trudność

Rillettes wieprzowe to potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu. Cały proces ogranicza się w zasadzie do pokrojenia i przyprawienia mięsa, a potem czekania, aż się ugotuje, najpierw w wodzie, potem w winie i occie.

Rillettes wieprzowe: czas na przygotowanie

Rillettes wieprzowe przygotowuje się na wolnym ogniu. Łączny czas gotowania mięsa do między 3 a 4 godziny. Same przygotowania nie zajmują jednak wiele czasu.

Rillettes wieprzowe: składniki (na ok. 4 słoiki)

Mięso może być z dowolnej części prosięcia, najczęściej to łopatka lub karkówka z dodatkiem boczku.

  • Łopatka wieprzowa – 800 g
  • Boczek surowy – 500 g
  • Smalec 200 g
  • Wino białe – 250 ml
  • Ocet – 1 łyżka
  • Cebula – 1 cała, nieobrana
  • Czosnek – 3 ząbki w całości
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Pieprz – 5 ziarenek
  • Jałowiec – 3 ziarenka
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Goździki – 3 sztuki

Rillettes wieprzowe: składniki opcjonalne

Do rillettes wieprzowego możemy dodawać przyprawy wedle uznania, np. tymianek i rozmaryn.

Rillettes wieprzowe: potrzebne przybory

Do przyrządzenia rillettes wieprzowego będziemy potrzebowali tylko podstawowego zestawu narzędzi kuchennych: garnka z grubym dnem albo żaroodpornego, z pokrywką, łyżki do mieszania, noża do krojenia, cedzaka, a do tego ok. 4 średniej wielkości, wyparzonych słoików. Do pasteryzacji przyda się też większy garnek.

Rillettes wieprzowe: przygotowanie mięsa

Całe mięso, jakie mamy zamiar wykorzystać do przygotowania rillettes wieprzowego, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a potem osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy je możliwie drobno, by szybciej zmiękło i łatwiej było je potem rozgnieść na jednolitą masę.

Rillettes wieprzowe: gotowanie w wodzie

Wybieramy garnek z grubym dnem lub żaroodporny – taki, który wytrzyma długie gotowanie na wolnym ogniu.

Do garnka wrzucamy mięso, a także smalec i przyprawy: całą, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, jałowca, ziela angielskiego, goździki i liście laurowe, dodajemy też dwie łyżeczki soli i łyżeczkę cukru.

Następnie wlewamy tyle wody, żeby zakryć mięso, i tylko ciut więcej. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy pojawią się szumowiny (wygotowane białko), zdejmujemy je czerpakiem. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jego zawartość przez 2 godziny.

Rillettes wieprzowe: gotowanie w winie

Gdy już miną 2 godziny, zdejmujemy garnek z ognia. Musimy wylać z niego wodę i usunąć cebulę, czosnek, wszystkie listki oraz ziarna. Gdy już mięso znowu jest w garnku zupełnie same, wlewamy do niego wino i ocet. Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy i znowu gotujemy wszystko przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie mięso powinno już być miękkie i otoczone tłuszczem bez wody. Bierzemy widelec i rozgniatamy mięso tak, by utworzyło w miarę jednolitą masę.

Nasze rillettes wieprzowe jest już prawie gotowe!

Rillettes wieprzowe: wekowanie

Ostatnim krokiem jest umieszczenie rillettes wieprzowego w słoikach, z których będziemy mogli się nim raczyć i kłaść je na kanapki. Należy przełożyć masę do wyparzonych słoików, a potem zalać pozostałym w garnku tłuszczem. Gdy tłuszcz zaschnie, stworzy jakby zalakowaną pieczęć nad mięsem, odcinając dopływ powietrza i gwarantując, że nasze rillettes wytrzyma długo. Następnie dokładnie zamykamy słoiki.

Rillettes wieprzowe: podanie

Po przestudzeniu rillettes wieprzowe można podawać, zazwyczaj na chlebie z dowolnymi dodatkami. Pasuje wszędzie tam, gdzie pasztety i pate. Gdy wyjmujemy je z lodówki, musi się nieco ogrzać – nigdy nie podajemy pasty zupełnie zimnej.

Rillettes wieprzowe: pasteryzacja

Ponieważ rillettes wieprzowe to rodzaj mięsnego przetworu, zamknięte słoiki możemy trzymać długo w lodówce, nawet kilka tygodni. Rillettes może też wytrzymać miesiące, o ile poddamy masę mięsną pasteryzacji. Pasteryzacja to proces termiczny, który zabija wszelkie znajdujące się w jedzeniu bakterie czy grzyby i tym samym sprawia, że możemy przechowywać je długo.

Rillettes wieprzowe, długo gotowane na małym ogniu, jest już częściowo spasteryzowane, dlatego może stać w słoiku parę dni.

Żeby jednak wydłużyć jego żywotność, możemy wygotować słoiki z rillettes wieprzowym. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą nieco poniżej poziomu zakrętek, i gotujemy przez ok. 30 minut. Drugi sposób to pasteryzacja w piekarniku – wstawiamy do niego słoiki i „pieczemy” je przez 20 minut w 120 stopniach Celsjusza.

Pasteryzowane rillettes wieprzowe możemy trzymać w lodówce bardzo długo. Trzeba tylko pamiętać, by otwarty już słoik opróżnić w miarę szybko, bo wraz z powietrzem mogą dostać się do niego zanieczyszczenia i rollettes nie będzie mogło zbyt długo stać.

Następny artykuł