Smakosze.pl Przepisy Robiąc sok z buraka, dorzuć do niego jeszcze 1 owoc. Korzyści będą piorunujące
canva/EnFace

Robiąc sok z buraka, dorzuć do niego jeszcze 1 owoc. Korzyści będą piorunujące

7 stycznia 2023

Sok z buraka słynie z cennych właściwości, lecz nie każdemu jego smak przypadnie do gustu. Wzbogacając go o dodatek pomarańczy, uzyskacie wciąż prostą, a bogatą w liczne witaminy i minerały mieszankę o orzeźwiającym charakterze i przyjemnej słodyczy. Musicie spróbować.

Przygotowanie smacznego soku z buraka nie będzie wymagało użycia wyciskarki. Zblendowane składniki po odcedzeniu będą stanowiły świetny napój bogaty m.in. w witaminy A, C, D i E oraz witaminy z grupy. Towarzyszyć im będą m.in. żelazo, kwas foliowy, potas, cynk czy magnez. W jednej szklance dostarczy my sobie zatem pokaźny zestaw wspierających odporność, wzrok czy układ krwionośny elementów.

Przepis na znakomity sok z buraka i pomarańczy

Składniki na 2 porcje:

  • 2 spore buraki

  • 2 większe marchewki

  • 1 średnia pomarańcza

  • 4 cm świeżego imbiru

  • solidna garści natki pietruszki

  • 250 ml wody

Jak zrobić sok z buraka? Dodajcie pomarańczę, a będzie jeszcze zdrowszy

Buraki oraz marchew szorujemy, pozbawiamy je skórki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy trochę wody i blendujemy. Mieszankę uzupełniamy o natkę pietruszki, pokrojony drobno imbir i obrane z białej skórki cząstki pomarańczy.

Miksujemy z wodą, aż uzyskamy gładką konsystencję. Na koniec sok z buraka przecedzamy na sitku , usuwając niezmiksowane fragmenty warzyw i owoców. Pijemy bezpośrednio po sporządzeniu. Smacznego.

Wskazówka: sok z buraka z dodatkiem pomarańczy można także przygotować z wykorzystaniem wyciskarki. Wtedy odcedzanie nie będzie konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z burakiem. Polecamy lekkie ciasto czekoladowe oraz nietuzinkowe i proste w przygotowaniu ciasto na pierogi zabarwiane sokiem z buraka.

Sok z buraka będzie lepszy
canva/ddsign_stock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy