Ciasto czekoladowe z burakiem. Zdrowsza wersja uwielbianego przysmaku
Jeśli lubicie ciasto czekoladowe, pyszna wersja z dodatkiem buraka z pewnością też Was skusi. Jest prosta w przygotowaniu i ma głęboki smak. Zawdzięcza go zarówno dodatkowi zdrowego warzywa, jak i zastosowaniu bogatej w kakao czekolady. Koniecznie spróbujcie — tak wilgotnego i rozpływającego się w ustach deseru dawno nie jedliście.
Dodatek warzyw do ciasta czekoladowego pozwala nadać mu przyjemnej konsystencji. Masę można łączyć m.in. z cukinią, dynią, fasolą czy marchewką. Dziś postawimy na nieco inny składnik — częściej kojarzony jednak z daniami wytrawnymi.
Do naszego wypieku wrzucimy buraka. Jest słodki, więc świetnie wzbogaci smak ciasta. Kawałek ciasta czekoladowego będzie też znacznie zdrowszy. Burak zawiera bowiem szereg cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można m.in. witaminy A, B6 czy K, wapń, żelazo oraz błonnik.
Wykorzystane w deserze kakao dostarczy nam też sporo magnezu, potasu i polifenoli. Całość będzie więc przyjemna w odbiorze, a jednocześnie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Takim ciastem możecie raczyć się bez wyrzutów sumienia.
Przepis na ciasto czekoladowe z burakiem
Składniki na ciasto:
450 g ugotowanych lub upieczonych buraków
150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70%
4,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
9 łyżek wrzątku
260 g mąki pszennej lub 65 g mąki kokosowej
6 łyżek cukru lub erytrytolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
3-4 roztarte w moździerzu goździki (opcjonalnie)
szczypta soli
Składniki na polewę:
100 g oleju kokosowego
50 g kakao
30 g cukru pudru lub rozdrobnionego w młynku słodzika
napój roślinny lub mleko
Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakiem? Prosty sposób na zdrowszą słodycz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmielone siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok, by napęczniało.
Czekoladę siekamy, a buraki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Nie musi być regularna czy bardzo drobna — następnym krokiem jest zblendowanie warzywa z kleikiem z siemienia lnianego.
Gdy już uzyskamy gładką masę, łączymy ją ze zmieszanymi w osobnej misce mąką, kakao, cukrem lub słodzikiem i przyprawami. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie wszystko mieszamy. Masę przenosimy do przygotowanej formy. Ciasto czekoladowe pieczemy 25-35 minut. Po ostudzeniu pokrywamy je polewą czekoladową.
Jak zrobić polewę do ciasta czekoladowego?
Olej kokosowy topimy w rondelku. Dodajemy kakao i cukier i starannie łączymy składniki. Nie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę napoju roślinnego lub mleka. Lekko przestudzoną masą smarujemy ciasto czekoladowe.
Wskazówki: Siemie lniane zalewane wrzątkiem to popularny zamiennik jajka. W tym przepisie możecie wykorzystać 4 sztuki kurzego nabiału w rozmiarze L. Zmienić możecie też kompozycję przypraw — zamiast cynamonu i kardamonu świetna będzie przyprawa do grzańca.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na domowe wypieki. Polecamy Waszej uwadze prostą recepturę na kultowego pleśniaka. Być może też skusi Was smakowite ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama