Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto czekoladowe z burakiem. Zdrowsza wersja uwielbianego przysmaku

Ciasto czekoladowe z burakiem. Zdrowsza wersja uwielbianego przysmaku

Ciasto czekoladowe z burakiem
canva/eddieberman

Jeśli lubicie ciasto czekoladowe, pyszna wersja z dodatkiem buraka z pewnością też Was skusi. Jest prosta w przygotowaniu i ma głęboki smak. Zawdzięcza go zarówno dodatkowi zdrowego warzywa, jak i zastosowaniu bogatej w kakao czekolady. Koniecznie spróbujcie — tak wilgotnego i rozpływającego się w ustach deseru dawno nie jedliście.

Dodatek warzyw do ciasta czekoladowego pozwala nadać mu przyjemnej konsystencji. Masę można łączyć m.in. z cukinią, dynią, fasolą czy marchewką. Dziś postawimy na nieco inny składnik — częściej kojarzony jednak z daniami wytrawnymi.

Do naszego wypieku wrzucimy buraka. Jest słodki, więc świetnie wzbogaci smak ciasta. Kawałek ciasta czekoladowego będzie też znacznie zdrowszy. Burak zawiera bowiem szereg cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można m.in. witaminy A, B6 czy K, wapń, żelazo oraz błonnik.

Wykorzystane w deserze kakao dostarczy nam też sporo magnezu, potasu i polifenoli. Całość będzie więc przyjemna w odbiorze, a jednocześnie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Takim ciastem możecie raczyć się bez wyrzutów sumienia.

Przepis na ciasto czekoladowe z burakiem

Składniki na ciasto:

  • 450 g ugotowanych lub upieczonych buraków

  • 150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70%

  • 4,5 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 9 łyżek wrzątku

  • 260 g mąki pszennej lub 65 g mąki kokosowej

  • 6 łyżek cukru lub erytrytolu

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki kardamonu

  • 3-4 roztarte w moździerzu goździki (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 100 g oleju kokosowego

  • 50 g kakao

  • 30 g cukru pudru lub rozdrobnionego w młynku słodzika

  • napój roślinny lub mleko

Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakiem? Prosty sposób na zdrowszą słodycz

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmielone siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok, by napęczniało.

Czekoladę siekamy, a buraki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Nie musi być regularna czy bardzo drobna — następnym krokiem jest zblendowanie warzywa z kleikiem z siemienia lnianego.

Gdy już uzyskamy gładką masę, łączymy ją ze zmieszanymi w osobnej misce mąką, kakao, cukrem lub słodzikiem i przyprawami. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie wszystko mieszamy. Masę przenosimy do przygotowanej formy. Ciasto czekoladowe pieczemy 25-35 minut. Po ostudzeniu pokrywamy je polewą czekoladową.

Jak zrobić polewę do ciasta czekoladowego?

Olej kokosowy topimy w rondelku. Dodajemy kakao i cukier i starannie łączymy składniki. Nie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę napoju roślinnego lub mleka. Lekko przestudzoną masą smarujemy ciasto czekoladowe.

Wskazówki: Siemie lniane zalewane wrzątkiem to popularny zamiennik jajka. W tym przepisie możecie wykorzystać 4 sztuki kurzego nabiału w rozmiarze L. Zmienić możecie też kompozycję przypraw — zamiast cynamonu i kardamonu świetna będzie przyprawa do grzańca.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na domowe wypieki. Polecamy Waszej uwadze prostą recepturę na kultowego pleśniaka. Być może też skusi Was smakowite ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek.

Ciasto czekoladowe z burakiem jest wyśmienite
canva/D studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: