Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.01.2023 22:48

Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek

serowe oponki tomasza strzelczyka
Canva / Josh_Thompson ; screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.

Przepis na serowe oponki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 g twarogu

  • 200 ml śmietany 18%

  • 80 g cukru

  • 15 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki octu

  • cukier puder

  • alkohol do oleju

  • olej do smażenia

Jak usmażyć kultowe serowe oponki?

Mąkę na oponki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej zmielony twaróg, śmietanę oraz oba rodzaje cukru. Na koniec dołóż też sodę i ocet.

Składniki ciasta na oponki starannie wymieszaj. Po wyrobieniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka powycinaj w niego kształt oponek.

Wycięte oponki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny alkoholu. Dzięki temu ciasto nie będzie chłonęło tłuszczu. Usmażone oponki posyp cukrem pudrem, wymieszanym ewentualnie z odrobiną cynamonu. Smażone łakocie najlepiej smakują podane tego samego dnia. Na Tłusty Czwartek przygotuj faworki z przepisu siostry Anastazji. Ekspresowe pączki możesz przyrządzić w zaledwie kilka minut.

Canva / louiechua
Canva / louiechua

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: