Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.
Przepis na serowe oponki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g twarogu
200 ml śmietany 18%
80 g cukru
15 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu
cukier puder
alkohol do oleju
olej do smażenia
Jak usmażyć kultowe serowe oponki?
Mąkę na oponki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej zmielony twaróg, śmietanę oraz oba rodzaje cukru. Na koniec dołóż też sodę i ocet.
Składniki ciasta na oponki starannie wymieszaj. Po wyrobieniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka powycinaj w niego kształt oponek.
Wycięte oponki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny alkoholu. Dzięki temu ciasto nie będzie chłonęło tłuszczu. Usmażone oponki posyp cukrem pudrem, wymieszanym ewentualnie z odrobiną cynamonu. Smażone łakocie najlepiej smakują podane tego samego dnia. Na Tłusty Czwartek przygotuj faworki z przepisu siostry Anastazji. Ekspresowe pączki możesz przyrządzić w zaledwie kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama