Smakosze.pl Przepisy Robię ten dżem co roku o tej porze. Jedna porcja nigdy nie wystarcza
Canva/Lcc54613

Robię ten dżem co roku o tej porze. Jedna porcja nigdy nie wystarcza

4 marca 2024

Dżem jest zawsze smacznym dodatkiem do pieczywa. O tej porze roku przyrządzam ten smakołyk z łatwo dostępnych owoców. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia i smakują, że palce lizać.

Dżem bananowo-cytrynowy pełen smaku i witamin

Czy robisz dżemy? W domowej spiżarni zawsze mm zapas takich pysznych i zdrowych słoiczków. Jednak ostatnio robię przysmak z owoców, które znajdziesz w każdym sklepie. Kupuję cytryny i banany i przyrządzam pyszny dżem. Jest jak znalazł o tej porze roku.

Jedzenie bananów obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, zawałom i udarom. Natomiast cytryna bogata jest w witaminę C i wspiera naszą odporność. To wystarczy, by banany i cytryny zamknąć w słoiczku i zjeść je jako dżem . Ten smakołyk robię w prosty sposób i smakuje on całej rodzinie.

owoce
Canva/claudiodivizia
Kolejna odsłona wojny Lidla z Biedronką. Do akcji wkroczył komornik
Jest nawet gorsza od pangi. Tę rybę lepiej omijać z daleka!

Jak zrobić dżem bananowo-cytrynowy?

Składniki:

  • 600 g obranych bananów
  • 3 cytryny
  • 1 szklanka nektaru bananowego
  • 2 szklanki cukru żelującego

Przygotowanie dżemu zacznij od obrania bananów i pokrojenia ich w spore kawałki. Cytryny umyj, wyparz, osusz i wyciśnij z nich sok . Banany rozgnieć, a skórkę z cytryny poszatkuj. Wlej sok z cytryny i nektar bananowy.

Teraz wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dosyp cukier żelujący i ponownie wymieszaj. Gotuj przez 3 minuty, by masa nie przywarła do dna garnka .  Przelej do słoików i zakręć je. Dżem smakuje z tostami i świeżym pieczywem.

Prosty dżem, który pysznie smakuje

Dżem bananowo- cytrynowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Ten owocowy smakołyk pełen jest witamin i znakomitego smaku. Robię go w kilka chwil, a smakiem cieszy się cała rodzina.

Polecam przepis na ten zdrowy i smaczny dżem. Na przełomie zimy i wiosny każdemu przyda się porcja witamin i wzmocnienie odporności . Dżem będzie smakował małym i dużym smakoszom. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy chleb w zaledwie 2 godziny. Podawaliśmy też przepis na żurek bez śmietany od Anny Dymnej.

dżem
Canva/Lcc54613

Źródło: diamant.pl

Ta surówka z selera jest lepsza niż z restauracji. Zamiast klasycznego jabłka dodaję do niej inny owoc
Na Wielkanoc faszeruję jajka na dwa sposoby. Nie mogę się zdecydować, który lepszy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy