Robię ten dżem co roku o tej porze. Jedna porcja nigdy nie wystarcza
Dżem jest zawsze smacznym dodatkiem do pieczywa. O tej porze roku przyrządzam ten smakołyk z łatwo dostępnych owoców. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia i smakują, że palce lizać.
Dżem bananowo-cytrynowy pełen smaku i witamin
Czy robisz dżemy? W domowej spiżarni zawsze mm zapas takich pysznych i zdrowych słoiczków. Jednak ostatnio robię przysmak z owoców, które znajdziesz w każdym sklepie. Kupuję cytryny i banany i przyrządzam pyszny dżem. Jest jak znalazł o tej porze roku.
Jedzenie bananów obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, zawałom i udarom. Natomiast cytryna bogata jest w witaminę C i wspiera naszą odporność. To wystarczy, by banany i cytryny zamknąć w słoiczku i zjeść je jako dżem . Ten smakołyk robię w prosty sposób i smakuje on całej rodzinie.
Jak zrobić dżem bananowo-cytrynowy?
Składniki:
- 600 g obranych bananów
- 3 cytryny
- 1 szklanka nektaru bananowego
- 2 szklanki cukru żelującego
Przygotowanie dżemu zacznij od obrania bananów i pokrojenia ich w spore kawałki. Cytryny umyj, wyparz, osusz i wyciśnij z nich sok . Banany rozgnieć, a skórkę z cytryny poszatkuj. Wlej sok z cytryny i nektar bananowy.
Teraz wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dosyp cukier żelujący i ponownie wymieszaj. Gotuj przez 3 minuty, by masa nie przywarła do dna garnka . Przelej do słoików i zakręć je. Dżem smakuje z tostami i świeżym pieczywem.
Prosty dżem, który pysznie smakuje
Dżem bananowo- cytrynowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Ten owocowy smakołyk pełen jest witamin i znakomitego smaku. Robię go w kilka chwil, a smakiem cieszy się cała rodzina.
Polecam przepis na ten zdrowy i smaczny dżem. Na przełomie zimy i wiosny każdemu przyda się porcja witamin i wzmocnienie odporności . Dżem będzie smakował małym i dużym smakoszom. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy chleb w zaledwie 2 godziny. Podawaliśmy też przepis na żurek bez śmietany od Anny Dymnej.
Źródło: diamant.pl