Banan to owoc rośliny z rodzaju „Musa”, należącej do rodziny bananowatych. Uprawiany jest głównie w strefie międzyzwrotnikowej i zaliczany jest do tzw. owoców klimakterialnych – dojrzewających po zbiorze. Pomimo powszechnego przekonania, bananowiec nie jest drzewem, lecz byliną – jego „pień” stanowi zwinięty w spiralę pęd liściowy, osiągający nierzadko kilka metrów wysokości.
Owoce bananowca rozwijają się w dużych, zwisających gronach, liczących od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk. Banan w obiegu konsumenckim najczęściej występuje w wersji deserowej – o miękkim, słodkim miąższu i żółtej skórce. Banany są uprawiane masowo i eksportowane na skalę globalną, stanowiąc przy tym jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej spożywanych źródeł węglowodanów pochodzenia roślinnego.
Pod względem użytkowym banany dzieli się na dwa główne typy – deserowe i warzywne. Te pierwsze, reprezentowane przez dominującą na rynku odmianę Cavendish, przeznaczone są do spożycia na surowo. Charakteryzują się one miękką konsystencją, słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Drugą grupę z kolei stanowią banany warzywne, znane jako plantany – znacznie większe, o twardszym miąższu i wyższej zawartości skrobi, wymagające obróbki termicznej.
Odmian bananów istnieje kilkaset, przy czym większość z nich nie trafia na rynek europejski. Występują między innymi banany czerwone, o lekko malinowym posmaku, banany baby (miniaturowe), a także odmiany dzikie – niejadalne z uwagi na obecność licznych, twardych nasion. W warunkach naturalnych różnorodność bananów jest znacznie większa niż w obiegu handlowym.
Banany są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów – głównie w postaci skrobi i cukrów prostych. Zawierają znaczne ilości potasu, który odpowiada za regulację gospodarki elektrolitowej oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. W bananach obecne są również witaminy z grupy B (głównie B6), witamina C, magnez oraz błonnik pokarmowy.
Co ciekawe, wartości odżywcze banana do pewnego stopnia zmieniają się wraz z jego stopniem dojrzałości – w owocach niedojrzałych dominuje skrobia, natomiast w przejrzałych – glukoza, fruktoza i sacharoza.
Należy mieć na względzie, że banany charakteryzują się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (na przykład osoby z cukrzycą) powinny spożywać je z umiarem. Mimo to, są one powszechnie rekomendowane jako element lekkostrawnej diety, zwłaszcza w stanach osłabienia organizmu.
Największym producentem bananów na świecie są Indie, które z oszałamiającym wynikiem 31,5 mln ton bananów rocznie kompletnie deklasują resztę stawki. Drugie miejsce w tym zestawieniu zajmują Chiny (11,8 mln ton), a trzecie Indonezja (8,1 mln ton). Pierwszą piątkę zamyka Brazylia (6,6 mln ton) i Ekwador (6 mln ton). Ten ostatni, choć ustępuje pod względem wielkości produkcji, jest liderem eksportu – znaczna część bananów trafiających na rynki europejskie i północnoamerykańskie pochodzi właśnie z jego plantacji.
Pozostałe kraje charakteryzujące się wysoką produkcją bananów to Filipiny (5,9 mln ton), Gwatemala (4,4 mln ton), Angola (4,1 mln ton), Tanzania (3,4 mln ton) czy Kostaryka (2,5 mln ton).
Pokaż więcej
Zapomnij o porannej kawie i postaw na napój z maślanki. Pobudza do działania, redukuje stres i może zastąpić także pierwsze śniadanie. Koniecznie wypróbuj sposób, a nie pożałujesz. Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki i gotowe.
Z cyklu rzeczy, o których nie wiesz, że robisz źle: najprawdopodobniej źle jesz banany. Im szybciej przestaniesz wyrzucać coś, co traktujesz jako odpadek, tym lepiej dla twojego zdrowia.
Jak przystało na desery na spodzie z ciasta francuskiego, także i ten jest niezwykle prosty. W 20 minut przygotować można dzięki niemu prostą przekąskę. Przepis przyda się na święta, takie jak ostatki, lecz także na przyjście nieoczekiwanych gości.
Każdy z nas ma w kuchni jajka, mleko i banany. Teraz wystarczy tylko połączyć te składniki. Efekt przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania. Jedno jest pewne. Będzie szybko i pysznie.
Co wyjdzie z połączenia płatków owsianych i banana? Warto się o tym przekonać i sięgnąć po ten wyjątkowo prosty przepis. Z kilku składników przyrządzisz smakołyk, który zjesz z prawdziwą przyjemnością. Będzie świetnym sposobem na pożywne śniadanie.
Sen to czynność, którą większość osób po prostu kocha. Nic dziwnego, organizm i ciało mogą odpocząć, a jeszcze lepiej jeśli sen jest przyjemny i spokojny. Dlatego istnieje metoda, wykorzystująca banany i goździki, która skutecznie wspomaga spanie. Koniecznie musisz ją wypróbować.
Banany są świetnym dodatkiem do wielu rzeczy. Mogą mieć postać szybkiej przekąski w każdej chwili. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe. Świetnie pasują również do owsianki. Niestety bardzo szybko dojrzewają, dlatego przychodzimy z propozycją zrobienia pysznego dżemu, dzięki któremu smakiem bananów będziecie się mogli cieszyć o wiele dłużej. Koniecznie sprawdźcie jak go zrobić.
Za pysznymi deserami przepadają nie tylko łasuchy. Każdy czasem lubi sięgnąć po coś słodkiego. Dlatego już teraz warto poznać przepis na wyśmienite ciasto francuskie z bananami. Deser zrobimy bez trudu i zjemy z przyjemnością.
Pomidory często tracą smak i stają się wodniste. Jednak wystarczy zastosować pewien patent, by temu zapobiec i przyspieszyć dojrzewanie tych warzyw. Zajrzyj do kuchni i sięgnij po te owoce. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Zainspiruj się i przygotuj nieskomplikowany deser, który zachwyci każdego. Banany jeszcze nigdy nie smakowały aż tak dobrze, dlatego poznaj przepis, a dowiesz się wszystkich szczegółów oraz odkryjesz sekret smaku słodkiej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i wystarczy tylko poświęcić chwilę cennego czasu.
Przygotowanie znakomitego deseru wcale nie musi być trudne. Wypróbuj nieskomplikowany przepis i zrób według niego ciasto na 3 Króli z dodatkiem banana. Takim delicjom nikt się nie oprze, a co więcej rodzina poprosi, abyś deser piekła jeszcze częściej, bo sprawdzi się na każdą możliwą okazję.
Chcesz zadbać o urodę i zdrowie? W takim razie jedz owoce, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Banany dostarczą mocy witamin i pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu.
Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.
Banany są owocami, po które tak chętnie sięgamy. Teraz wystarczy owinąć końcówki bananów folią spożywczą i dłużej cieszyć się ich smakiem. Ta sztuczka kuchenna, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk, przyda się w każdym domu.
Banan to nie tylko pyszny owoc, lecz także zdrowa odmiana szybkiej przekąski. Jednak czy zdrowe są dla wszystkich i w jakiej ilości? Dietetycy mają odpowiedź na to pytanie.
Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych i najcenniejszych owoców. Według najnowszych doniesień okazuje się, że pomimo ich właściwości nie zawsze są zdrowe i nie powinno się ich spożywać w niektórych porach roku. Czytaj dalej, a dowiesz się dlaczego.
Nie masz pomysłu na kolację na ciepło? Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj dosyć nietypowe danie. Zadziwia jego główny składnik, czyli soczewica, ale też to, co z niej przygotujesz. Czegoś podobnego jeszcze nie widziałaś.
Oto przepis pokazujący, jak niezwykłym daniem jest owsianka. Nie dość, że to jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Dodatkowo jest też niezwykle otwarta na dodatki i zmiany smaków, które sprawiają, że może nigdy się nie znudzić.
Nie masz pomysłu na czerniejące banany? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Poznaj przepis Ewy Wachowicz i przygotuj z nich chlebek bananowy. Przysmak zachwyci każdego domownika i wszyscy tylko będą czekać, aż banany sczernieją.
Oto jeden z tych przepisów na ciasto, do których przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Wszystko dzieje się na patelni. Ale efekt w ogóle tego nie zdradza.
Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.
Kubek mocnej kawy na rozpoczęcie dnia to przeszłość. Na rozbudzenie można przygotować coś znacznie lepszego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować napój na pamięć oraz poznasz jego inne zalety. Jego smak spodoba się nawet najbardziej zagorzałym miłośnikom kawy.
Zastanawiasz się, co upiec? Zrób ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne już wkrótce trafi na twój stół. Poza samymi bananami kryje w sobie pyszną niespodziankę.
W mojej kuchni i zapewne w wielu innych banany są produktem, który zawsze leży w miseczce z owocami. Ich pospolitość i łatwa dostępność sprawiają, że możemy zajadać się nimi niemal bez ograniczeń. Gdy nie jestem w stanie więcej ich jeść, owoce wykorzystuję w ogrodzie. Owijając nimi róże sprawiam, że dzieje się magia. Wystarczy miesiąc, aby zobaczyć cudowne rezultaty.
Banany coś nie mają szczęścia do ludzi. Stały się wręcz symbolem marnowania jedzenia. Tymczasem te, których najczęściej się pozbywamy, należą do najzdrowszych.
Dziś chcę się podzielić swoim sposobem na placuszki bananowe. Ta lekka przekąska będzie świetna na śniadanie, podwieczorek, a nawet deser. Dodaję do nich 1 składnik, którego zazwyczaj nie kojarzymy z bananami. Wszystko zdradzam w poniższych przepisie.
Witaminy i minerały są potrzebne w naszej diecie. Gdzie znajdziemy ich pod dostatkiem? Warto sięgnąć po warzywo i owoc, które bez trudu kupimy na straganach i w sklepach. Dzięki nim zrobimy przysmak najlepszy dla naszego zdrowia.
Borówka amerykańska to wieloletni krzew świetny do ogrodu czy domowego sadu. Warto więc o nią dbać, by z roku na rok wydawała coraz większy plon. Na szczęście nawozić ją można domowymi metodami.