Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godziny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.02.2024 18:07

Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godziny

chleb na zakwasie
Źródło własne

Domowe pieczywo nie jest zarezerwowane dla wybranych. W dzisiejszych czasach może je upiec absolutnie każdy. Nawet chleb na zakwasie nie wymaga tyle zachodu, ile jest mu przypisywane. We własnej kuchni możesz go mieć już w kilkadziesiąt minut.

Ekspresowy chleb na zakwasie dla każdego

Do upieczenia chleba naprawdę nie trzeba wiele. Mąka, woda i drożdże stanowią niemal pełnię szczęścia. Do tego sól, cukier i ciasto jest gotowe. Jeśli chcemy, aby miało dobrze znany nam posmak, przyda się też zakwas.

Zakwas na chleb powstaje z fermentacji mąki z wodą. W jej efekcie powstają bakterie oraz dzikie drożdże, które potem dodaje się do pieczywa. Zakwas od zera robi się ok. 7 dni, jednak jest sposób, aby ten czas znacząco skrócić, kupując gotowy suszony odpowiednik. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu. 

zakwas.jpg
Źródło własne
Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy Cierpisz na refluks? Unikaj tych warzyw i owoców

Chleb na zakwasie w 2 godziny

Robienie własnego zakwasu lub specjalistyczne urządzenia nie są niezbędne do wypieku chleba. Osoby, które nie mają żadnego doświadczenia także mogą zrobić własne pieczywo. W sklepach możemy bowiem kupić zakwas w formie suszonej, tak samo jak kupujemy suszone drożdże. Wystarczy wymieszać go z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto i gotowe.

Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego wynalazku. Sprawę wyjaśniła mi jednak moja znajoma kucharka, która nota bene piecze własny chleb na własnoręcznie robionym zakwasie. Suszony zakwas to produkt bezpieczny i jak najbardziej można dodawać do ciasta na chleb. Skład podany przez producenta nie budzi żadnych zastrzeżeń.

zakwas skład.jpg
Źródło własne

Pieczenie własnego chleba jest proste

Producent zakwasu podaje na opakowaniu produktu dokładny przepis na chleb. Ja nieco zmodyfikowałam go pod kątem tego, co miałam akurat w domu. Zamiast mieszanki mąki pszennej i żytniej, użyłam jedynie pszennej, nie dodawałam także ziaren. Nie wpłynęło to na fakt, że chleb wyszedł przepyszny.

dodawanie zakwasu.jpg
Źródło własne

Do 500 g mąki dodałam 7 g suszonych drożdży. Do tego dosypałam opakowanie zakwasu instant. 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju i 400 ml ciepłej wody. Wszystko razem wymieszałam mikserem z hakami i pozostawiłam do wyrośnięcia

ciasto na chleb.jpg
Źródło własne

Po 1,5 godziny oczekiwania przełożyłam ciasto do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem. Całość wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni. Chleb piekł się jeszcze przez pół godziny.

chleb w piekarniku.jpg
Źródło własne

Po wyjęciu z piecyka, odstawiłam bochenek do ostygnięcia. Przyznam jednak, że nie mogłam się powstrzymać, by nie spróbować go, zanim będzie całkowicie chłodny. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze idealnie komponowało się z odrobiną masła, które rozsmarowałam na kromce. Już nie wyobrażam sobie, żeby chodzić po chleb do sklepu. Przekonaj się, jak prosto możesz zrobić to efektowne ciasto. Już nigdy nie kupisz tej przyprawy w sklepie.

gotowy chleb.jpg
Źródło własne