Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godziny
Domowe pieczywo nie jest zarezerwowane dla wybranych. W dzisiejszych czasach może je upiec absolutnie każdy. Nawet chleb na zakwasie nie wymaga tyle zachodu, ile jest mu przypisywane. We własnej kuchni możesz go mieć już w kilkadziesiąt minut.
Ekspresowy chleb na zakwasie dla każdego
Do upieczenia chleba naprawdę nie trzeba wiele. Mąka, woda i drożdże stanowią niemal pełnię szczęścia. Do tego sól, cukier i ciasto jest gotowe. Jeśli chcemy, aby miało dobrze znany nam posmak, przyda się też zakwas.
Zakwas na chleb powstaje z fermentacji mąki z wodą. W jej efekcie powstają bakterie oraz dzikie drożdże, które potem dodaje się do pieczywa. Zakwas od zera robi się ok. 7 dni, jednak jest sposób, aby ten czas znacząco skrócić, kupując gotowy suszony odpowiednik. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.
Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy Cierpisz na refluks? Unikaj tych warzyw i owocówChleb na zakwasie w 2 godziny
Robienie własnego zakwasu lub specjalistyczne urządzenia nie są niezbędne do wypieku chleba. Osoby, które nie mają żadnego doświadczenia także mogą zrobić własne pieczywo. W sklepach możemy bowiem kupić zakwas w formie suszonej, tak samo jak kupujemy suszone drożdże. Wystarczy wymieszać go z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto i gotowe.
Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego wynalazku. Sprawę wyjaśniła mi jednak moja znajoma kucharka, która nota bene piecze własny chleb na własnoręcznie robionym zakwasie. Suszony zakwas to produkt bezpieczny i jak najbardziej można dodawać do ciasta na chleb. Skład podany przez producenta nie budzi żadnych zastrzeżeń.
Pieczenie własnego chleba jest proste
Producent zakwasu podaje na opakowaniu produktu dokładny przepis na chleb. Ja nieco zmodyfikowałam go pod kątem tego, co miałam akurat w domu. Zamiast mieszanki mąki pszennej i żytniej, użyłam jedynie pszennej, nie dodawałam także ziaren. Nie wpłynęło to na fakt, że chleb wyszedł przepyszny.
Do 500 g mąki dodałam 7 g suszonych drożdży. Do tego dosypałam opakowanie zakwasu instant. 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju i 400 ml ciepłej wody. Wszystko razem wymieszałam mikserem z hakami i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Po 1,5 godziny oczekiwania przełożyłam ciasto do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem. Całość wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni. Chleb piekł się jeszcze przez pół godziny.
Po wyjęciu z piecyka, odstawiłam bochenek do ostygnięcia. Przyznam jednak, że nie mogłam się powstrzymać, by nie spróbować go, zanim będzie całkowicie chłodny. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze idealnie komponowało się z odrobiną masła, które rozsmarowałam na kromce. Już nie wyobrażam sobie, żeby chodzić po chleb do sklepu. Przekonaj się, jak prosto możesz zrobić to efektowne ciasto. Już nigdy nie kupisz tej przyprawy w sklepie.