Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc faszeruję jajka na dwa sposoby. Nie mogę się zdecydować, który lepszy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.03.2024 08:39

Na Wielkanoc faszeruję jajka na dwa sposoby. Nie mogę się zdecydować, który lepszy

faszerowane jajka w sosie
YouTube/@Moje Domowe Jedzenie

Na twoim wielkanocnym stole muszą się znaleźć jajka faszerowane. Ja robię je na dwa sposoby i w obu przypadkach są smakowite. Zrób je według mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz rodzinę na święta. 

Faszerowane jajka idealne na Wielkanoc

Jajka to nieodłączny składnik świąt wielkanocnych. Z jednej strony to symbol życia i odrodzenia, a z drugiej ulubiony przez wszystkich dodatek do dań. Właśnie dlatego przed świętami kupujemy je w ilościach hurtowych.

Ja dla swojej rodziny przygotowuję jajka faszerowane z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Podaj jajka w ten sposób, a gwarantuje ci, że będą wszystkim smakować. 

jaja.jpg
Canva/@goats on boats productions
Pakuję mięso do słoików i gotuję w wielkim garze. Ten przysmak nie ma sobie równych

Co będzie ci potrzebne?

Podstawowym i oczywistym składnikiem są oczywiście jajka. Oprócz nich będziesz potrzebować także składniki z listy poniżej. Nie zapomnij o żadnym z nich. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Moje Domowe Jedzenie, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 15 jajek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 pieczarki
  • 50 g majonezu 
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Dwa sposoby na faszerowane jajka

Rozpocznij od przygotowania sosu tatarskiego. Obierz pieczarki. Drobno je pokrój i podsmaż na patelni. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. 

Jajka ugotuj na twardo. Pięć z nich drobno posiekaj i przesyp do miski z pieczarkami. Dodaj posiekany szczypior oraz majonez. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą masę

Z pozostałych jajek odetnij wierzchołki. Tak jak na zdjęciu poniżej. Żółtka wymieszaj z odrobiną pieczarek. Taki farsz nakładaj na wierch jajek. 

Na talerz wyłóż sos tatarski. Rozprowadź go równomiernie. W nim ustaw 5 jajek faszerowanych pieczarkami oraz 5 ugotowanych. Całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe. 

cięcie jajka.jpg
YouTube/@Moje Domowe Jedzenie
Tagi: Jajka Sos Przepis