Rodowicz stanęła przed kamerą i przyrządziła rybę. Zawstydziła szefów kuchni
Maryla Rodowicz pokazała, jak przyrządza pysznego łososia. W jej wykonaniu jest aromatyczny, delikatny i pełen smaku, a przepis zachwyca prostotą. Wycieczka do restauracji już nie będzie konieczna.
Prosty patent na pieczonego łososia spodoba się nawet wybrednym. Maryla Rodowicz oczyszcza rybę i zapieka ją wraz z kilkoma składnikami. Ryba jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach, a jej smak bije na głowę specjały przyrządzane przez szefów kuchni.
Przepis na łososia Maryli Rodowicz
Składniki:
-
400-500 g filetu z łososia
-
200 g śmietany 18%
-
około 4 łyżek masła
-
2-3 łyżki sosu sojowego
-
pół limonki
-
2-3 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
świeży koperek
Jak zrobić znakomitego łososia? Maryla Rodowicz pokazała swój patent
Zaczynamy od oczyszczenia łososia. Rybę przekrawamy na pół, a następnie układamy ją w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i obsypujemy czerwonym pieprzem.
Wierzch pokrywamy zgrubnie pokrojonym koperkiem. Wrzucamy kawałki masła, a następnie na powierzchni delikatnie rozsmarowujemy wymieszaną z sosem sojowym śmietanę.
Łososia zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Podajemy z ziemniakami z wody i delikatna w smaku surówką np. z marchewki i pomarańczy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z rybami. Szczególnie polecamy prosty makaron z tuńczykiem oraz sposób na wyśmienity panierowany filet z patelni . Będzie świetnie smakował z wyrazistą surówką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji
-
5 największych błędów przy gotowaniu ziemniaków. Przez nie dużo tracisz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok/marylarodowicz