Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna.
Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.
Jak usmażyć delikatną rybę w panierce?
Składniki:
ok. 50 dag fileta z ryby morskiej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie smażonej ryby moczonej w mleku
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje. Umieść je w miseczce, zalej mlekiem, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie filety osącz z mleka, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajko.
Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię z olejem i smaż, aż będą z każdej strony rumiane.
Wskazówki:
Rybę smaż na patelni bez przykrycia. Inaczej panierka nie będzie chrupiąca. Jeśli obawiasz się, że będzie pryskać, dokładnie rozmroź filety i osusz przed panierowaniem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na rybę smażoną bez panierki, a także na rybę smażoną w cieście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały
Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis