Smakosze.pl
smażona ryba

canva/gbh007

Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna.

Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10

CZYTAJ DALEJ

Jak usmażyć delikatną rybę w panierce?

Składniki:

  • ok. 50 dag fileta z ryby morskiej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonej ryby moczonej w mleku

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje. Umieść je w miseczce, zalej mlekiem, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie filety osącz z mleka, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajko.

Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię z olejem i smaż, aż będą z każdej strony rumiane.

Wskazówki:

Rybę smaż na patelni bez przykrycia. Inaczej panierka nie będzie chrupiąca. Jeśli obawiasz się, że będzie pryskać, dokładnie rozmroź filety i osusz przed panierowaniem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na rybę smażoną bez panierki, a także na rybę smażoną w cieście.

mleko

canva/krisanapong detraphiphat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >