Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.07.2022 15:51

Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza

smażona ryba
canva/gbh007

Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna.

Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.

Jak usmażyć delikatną rybę w panierce?

Składniki:

  • ok. 50 dag fileta z ryby morskiej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonej ryby moczonej w mleku

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na porcje. Umieść je w miseczce, zalej mlekiem, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie filety osącz z mleka, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajko.

Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię z olejem i smaż, aż będą z każdej strony rumiane.

Wskazówki:

Rybę smaż na patelni bez przykrycia. Inaczej panierka nie będzie chrupiąca. Jeśli obawiasz się, że będzie pryskać, dokładnie rozmroź filety i osusz przed panierowaniem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na rybę smażoną bez panierki, a także na rybę smażoną w cieście.

mleko
canva/krisanapong detraphiphat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Mleko Jajka