Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube ZARAŻENI PASJAMI

Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji

12 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.

Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?

Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.

Przepis na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty

  • 1 twarde, soczyste, słodkie jabłko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka majonezu

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty krok po kroku

Połówkę główki czerwonej kapusty przekrój na 2 części. Warzywo zetrzyj na tarce do dużej miski. Aby surówka miała przyjemną konsystencję wybierz najgrubsze oczka.

Starte warzywo na surówkę posól i dopraw pieprzem. Warzywo wymieszaj z przyprawami. Zawartość miski odstaw na 1 godzinę, aby kapusta odpowiednio zmiękła. W połowie czasu oczekiwania ponownie przemieszaj całość.

Do odstanej kapusty zetrzyj obrane jabłko. Oba składniki wymieszaj. Następnie surówkę przypraw do smaku cukrem i octem balsamicznym. Całość starannie połącz.

Do zawartości salaterki dołóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj też 1 łyżkę majonezu. Na sam koniec surówkę dokładnie wymieszaj. Dodatek obiadowy gotowy jest do podania od razu po przyrządzeniu.

Błyskawiczna surówka z ogórków zyska grono miłośników . Pomysłowa surówka z cukinii będzie na stole niemałym zaskoczeniem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube ZARAŻENI PASJAMI

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >