Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji
Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.
Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?
Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.
Przepis na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
1 twarde, soczyste, słodkie jabłko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majonezu
Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty krok po kroku
Połówkę główki czerwonej kapusty przekrój na 2 części. Warzywo zetrzyj na tarce do dużej miski. Aby surówka miała przyjemną konsystencję wybierz najgrubsze oczka.
Starte warzywo na surówkę posól i dopraw pieprzem. Warzywo wymieszaj z przyprawami. Zawartość miski odstaw na 1 godzinę, aby kapusta odpowiednio zmiękła. W połowie czasu oczekiwania ponownie przemieszaj całość.
Do odstanej kapusty zetrzyj obrane jabłko. Oba składniki wymieszaj. Następnie surówkę przypraw do smaku cukrem i octem balsamicznym. Całość starannie połącz.
Do zawartości salaterki dołóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj też 1 łyżkę majonezu. Na sam koniec surówkę dokładnie wymieszaj. Dodatek obiadowy gotowy jest do podania od razu po przyrządzeniu.
Błyskawiczna surówka z ogórków zyska grono miłośników. Pomysłowa surówka z cukinii będzie na stole niemałym zaskoczeniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik
Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube ZARAŻENI PASJAMI