Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi
Monika Dec
Monika Dec 10.11.2023 21:16

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi
Screen filmu pochodzi z kanału Mała Cukierenka

Ciasto bez pieczenia “Chatka Baby Jagi” jest nie tylko smaczne, ale również efektowne. Jego zrobienie nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych, a radość bliskich z wyjątkowego deseru jest bezcenna! Poniżej krok po kroku zdradzamy, jak go zrobić.

Chatka Baby Jagi - nie ma lepszego ciasta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia przechodzą swój renesans. Szybkie, smaczne i robiące ogromne wrażenie wizualne desery to to co smakosze lubą najbardziej. Dziś przypominamy przepis na kultową już Chatkę Baby Jagi, która uchodzi za prawdziwą klasykę gatunku. Smakowity sernik bez pieczenia zaintryguje zarówno dużych, jak i małych! Poniżej zdradzamy, jak go zrobić. 

Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa
canva/manyakotic
Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso

Lista składników na ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi"

  • kilogram sera na sernik z wiaderka
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 galaretka najlepiej truskawkowa - już przygotowana 
  • ok. 48 sztuk herbatników
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • cukierki lub bakalie do dekoracji np. płatki migdałów

Jak zrobić ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi"?

Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy do niego ser i cukier wanilinowy i mieszamy za pomocą miksera lub łyżki. ⅓ masy odkładamy do drugiej miski i wsypujemy do niej kakao. Dokładnie ją mieszamy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu. Z galaretki wycinamy gruby pasek za pomocą noża.

Na folii aluminiowej rozkładamy osiem rzędów herbatników w trzech kolumnach. Wylewamy na nie masę kakaową, rozsmarowujemy ją i przykrywamy następną warstwą herbatników.

Pozostałą masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy herbatniki, na środku układamy pasek galaretki, a drugą częścią masy ją zalewamy.

Składamy herbatniki na kształt chatki i schładzamy powstałe ciasto w lodówce przez kilka godziny. Można je przyozdobić lukrem (przepis znajdziesz tutaj) lub masą czekoladową (wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej) i  dekorujemy cukierkami lub bakaliami i jeszcze raz wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego!

Podobny przepis na Chatkę Baby Jagi znajdziesz na kanale Mała Cukierenka na You Tube, z którego pochodzi poniższy kadr.

370261613_352322660635617_9204470644450102078_n.jpg
Screen z kanału Mała Cukierenka na You Tube

 

 

 

 

Tagi: Ciasto