Rogaliki drożdżowe dla spóźnionych gości, szybkie i pyszne
Rogaliki drożdżowe podczas pieczenia wypełniają cały dom wspaniałym zapachem, który nęci fanów słodkości. Przepis opisywany przez nas pozwala zrobić je błyskawicznie, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Dzięki temu można podać je spóźnionym gościom, jeśli zabrakło dla nich innych potraw.
Wszelkie drożdżowe wypieki przyzwyczaiły nas, że trzeba poczekać przynajmniej kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto wyrośnie. Jeśli brakuje ci czasu i chcesz podać coś późnym gościom, błyskawiczne drożdżowe rogaliki są idealne dla ciebie.
Po wyrobieniu ciasta wcale nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia, lecz od razu zabrać się za wypełnianie go nadzieniem. Do środka rogalików można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Jako nadzienie pasują dżemy, konfitury, kremy orzechowe czy zwykła czekolada.
Przepis na błyskawiczne rogaliki drożdżowe
Składniki:
-
50 g drożdży
-
75 ml ciepłego mleka
-
3 szkl. mąki
-
kostka masła
-
3 jajka
-
3 łyżki cukru
-
sól
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Mleko powinno być lekko ciepłe, aby nie zabić drożdży. Dodaj do nich łyżkę cukru i dokładnie go wymieszaj. Mąkę przesiej bezpośrednio do mleka i wsyp resztę cukru.
Do reszty składników dodaj ciepłe masło oraz jajka. Wymieszaj ciasto i zacznij je wyrabiać. Po wyrobieniu wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj. Podziel je na 12 części i na każdy kawałek wyłóż porcję wybranego nadzienia.
Zwiń ciasto w ruloniki, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/chrupka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pelusiowakuchnia.blogspot.com