Smakosze.pl Przepisy Rogaliki drożdżowe dla spóźnionych gości, szybkie i pyszne
canva/Milosz_G, Getty Images

Rogaliki drożdżowe dla spóźnionych gości, szybkie i pyszne

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rogaliki drożdżowe podczas pieczenia wypełniają cały dom wspaniałym zapachem, który nęci fanów słodkości. Przepis opisywany przez nas pozwala zrobić je błyskawicznie, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Dzięki temu można podać je spóźnionym gościom, jeśli zabrakło dla nich innych potraw.

Wszelkie drożdżowe wypieki przyzwyczaiły nas, że trzeba poczekać przynajmniej kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto wyrośnie. Jeśli brakuje ci czasu i chcesz podać coś późnym gościom, błyskawiczne drożdżowe rogaliki są idealne dla ciebie.

Po wyrobieniu ciasta wcale nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia, lecz od razu zabrać się za wypełnianie go nadzieniem. Do środka rogalików można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Jako nadzienie pasują dżemy, konfitury, kremy orzechowe czy zwykła czekolada.

Przepis na błyskawiczne rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • 50 g drożdży

  • 75 ml ciepłego mleka

  • 3 szkl. mąki

  • kostka masła

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • sól

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Mleko powinno być lekko ciepłe, aby nie zabić drożdży. Dodaj do nich łyżkę cukru i dokładnie go wymieszaj. Mąkę przesiej bezpośrednio do mleka i wsyp resztę cukru.

Do reszty składników dodaj ciepłe masło oraz jajka. Wymieszaj ciasto i zacznij je wyrabiać. Po wyrobieniu wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj. Podziel je na 12 części i na każdy kawałek wyłóż porcję wybranego nadzienia.

Zwiń ciasto w ruloniki, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.

Rogaliki

Źródło zdjęcia: canva/chrupka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pelusiowakuchnia.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy