Smakosze.pl Porady Kiedy dodawać warzywa do rosołu?
Sebalos, Getty Images

Kiedy dodawać warzywa do rosołu?

12 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół jest zdecydowanym królem polskich zup. Na jego podstawie gotuje się wiele innych dań, a także dodatki, takie jak sosy. Niestety, mięsny wywar jest także na tyle delikatny, że w łatwy sposób można zniwelować całą swoją wielogodzinną pracę.

Jeśli ktoś dodaje wszystkie składniki w tym samym momencie, a następnie gotuje je przez wiele godzin - tym samym osiąga się znacznie gorszy efekt, ponieważ każdy składnik należy włożyć do wody w odpowiednim czasie.

Jak ugotować doskonały rosół?

Najważniejsza zasada jest bardzo prosta. Wystarczy trzymać się ściśle określonej kolejności i harmonogramu dodawania produktów, a wszystko wyjdzie doskonale. Bardzo ważne jest, aby mięso gotowało się samo w wodzie przez kilka godzin, a dopiero później dodać do niego warzywa.

Rośliny nie potrzebują tyle czasu do ugotowania oraz oddania swojego smaku i aromatu do wywaru. Trzeba wziąć pod uwagę także degradacje witamin pod wpływem długiego wystawienia na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz zachować zarówno walory smakowe jak i odżywcze - warzywa gotuj znacznie krócej.

Kolejnym aspektem zbyt długiego gotowania warzyw, jest ryzyko zanieczyszczenia klarownego wywaru pozostałościami po rozpadających się warzywach. Wtedy trzeba ponownie cedzić odwar, co zabiera czas i zmniejsza jego wartości odżywcze, ponieważ część białka i witamin z pewnością pozostaje na sitku czy gazie.

Jak jeszcze zadbać o rosół?

Aby rosół wyszedł klarowny niczym krystalicznie czysta woda, należy dokładnie wymoczyć mięso, na którym gotowana będzie zupa. Jeśli chce się wyciągnąć z niego jak najwięcej substancji, które tworzą następnie szumowiny, mięso powinno moczyć się w bardzo zimnej wodzie.

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Warto również pamiętać, aby gotować zupę przez długi czas. Im więcej godzin składniki będą obmywane przez gotującą się wodę, tym więcej smaku i aromatu oddadzą do niego. Przyjmuje się, że około 6 godzin z zupełnością wystarcza.

Klarowny rosół musi być także gotowany od samego początku na chłodnej wodzie. Dzięki temu zachowuje się o wiele więcej cennych witamin i minerałów w warzywach, mięsie oraz przyprawach. Wysoka temperatura szybko je zniszczy, poprzez długie wystawienie na wysoką temperaturę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krolrosolu.pl, zalewajka.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy