Nowa odsłona surówki z jabłka i marchewki
Szukasz pomysłu na pyszną, zdrową i sezonową surówkę? Wystarczy, że wzbogacisz tradycyjny miks jabłka i marchewki o imbir, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę! Poniżej podajemy przepis na to proste, a zarazem bardzo smaczne danie.
Klasyczna surówka w nowej odsłonie
Składniki
2 marchewki
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki miodu
sól do smaku
Sposób wykonania:
1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce wraz ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Aby nie było ciemne, skrop je sokiem z cytryny.
3. Delikatnie obierz imbir (możesz to zrobić np. za pomocą łyżeczki) i zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach tarki.
4. Wymieszaj startą marchewkę z jabłkiem oraz imbirem. Dodaj do miksu odrobinę soku z cytryny połączonego z miodem. Surówkę możesz doprawić solą. Przed zjedzeniem, odstaw danie na około 5 minut, aby smaki się połączyły.
Dlaczego warto jeść imbir?
Zalety jabłka i marchewki zna niemal każdy. Coraz większą popularnością cieszy się również imbir. Szczególnie warto go jeść w okresie jesienno - zimowym, który niestety sprzyja licznym infekcjom i przeziębieniom.
Imbir ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa również na proces trawienia, wzdęcia oraz na obrzęki. Mało kto wie, że jest również uznawany za naturalny afrodyzjak, dlatego warto pomyśleć o potrawie z tym składnikiem na walentynki.
Imbir należy wykluczyć ze swojej diety w przypadku: hemofilii, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis na syrop oraz sok z imbiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker/apteline
undefinedundefinedundefined