Smakosze.pl

pixabay/krzys16

Nowa odsłona surówki z jabłka i marchewki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Szukasz pomysłu na pyszną, zdrową i sezonową surówkę? Wystarczy, że wzbogacisz tradycyjny miks jabłka i marchewki o imbir, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę! Poniżej podajemy przepis na to proste, a zarazem bardzo smaczne danie.

Klasyczna surówka w nowej odsłonie

Składniki

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 1/2 łyżeczki miodu

  • sól do smaku

Sposób wykonania:

1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

2. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce wraz ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Aby nie było ciemne, skrop je sokiem z cytryny.

3. Delikatnie obierz imbir (możesz to zrobić np. za pomocą łyżeczki) i zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach tarki.

4. Wymieszaj  startą marchewkę z jabłkiem oraz imbirem. Dodaj do miksu odrobinę soku z cytryny połączonego z miodem. Surówkę możesz doprawić solą. Przed zjedzeniem, odstaw danie na około 5 minut, aby smaki się połączyły.

Dlaczego warto jeść imbir?

Zalety jabłka i marchewki zna niemal każdy. Coraz większą popularnością cieszy się również imbir. Szczególnie warto go jeść w okresie jesienno - zimowym, który niestety sprzyja licznym infekcjom i przeziębieniom. 

Imbir ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa również na proces trawienia, wzdęcia oraz na obrzęki. Mało kto wie, że jest również uznawany za naturalny afrodyzjak, dlatego warto pomyśleć o potrawie z tym składnikiem na walentynki. 

Imbir należy wykluczyć ze swojej diety w przypadku: hemofilii, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy i refluksu żołądkowo-przełykowego.

Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis na syrop oraz sok z imbiru.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker/apteline

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]