Smakosze.pl
Kwa z mlekiem

canva.com/THPStock

Kawa z mlekiem może być szkodliwa

12 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kawa jest dla wielu z nas obowiązkowym elementem każdego poranka - to dzięki niej możemy wstać i rozpocząć dzień z odpowiednią energią. Niestety, jeśli pijesz ją z jednym dodatkiem, zupełnie zmieniasz jej dobroczynne właściwości. Chodzi oczywiście o mleko

Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.

Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy. 

Kawa z mlekiem największym przeciwnikiem

Choć sam napój uznawany jest za dietetyczny i wręcz odchudzający (kofeina zmniejsza apetyt oraz łaknienie, a dodatkowe pobudzenie sprzyja wysiłkowi fizycznemu), tak pewne dodatki mogą zniszczyć jej terapeutyczne właściwości. Chodzi głównie o mleko i jeszcze gorszą śmietankę. 

Zabielanie kawy nabiałem zmniejsza jej goryczkę i kwaśność - dodatkowo dosypany cukier sprawia, że staje się jeszcze smaczniejsza, a co za tym idzie, coraz bardziej tucząca. Niestety, jeśli ktoś chce zachować smukłe ciało, powinien zrezygnować z dolewania mleka do kawy. 

Finezyjny napój z syropami, mlekiem, cukrem i innymi dodatkami może zawierać aż 500 kcal. Taka ilość kalorii odpowiada obiadowi, dlatego należy traktować kawę jak pełnoprawny posiłek. Niestety, mnóstwo ludzi twierdzi, że z powodu kofeiny nawet tak kaloryczny składnik diety, nie spowoduje tycia. 

Dlatego każdy, kto próbuje schudnąć, powinien pamiętać o niskim bilansie kalorycznym. Po wypiciu takiej kawy trzeba ograniczyć przyjmowanie kalorii z innych źródeł - istnieją jednak dodatki do tego napoju, które mogą skutecznie zastąpić niezdrowe zabielacze.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji. 

Co zamiast mleka?

Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest tak zwana kuloodporna kawa, która składa się z czarnego naparu, odrobiny masła i oleju kokosowego. Dzięki zawartości tłuszczu i średniołańcuchowych kwasów nasyconych napój doskonale pobudza i przyspiesza metabolizm.

Z tego powodu każdy dbający o swoją linię, musi w odpowiedni sposób pić swój ulubiony napój. Najlepszym wyborem jest całkowite zrezygnowanie z kawy, dzięki czemu kalorie można przyjmować z posiłków, zawierających znacznie więcej wartościowych mikroelementów. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medycznewiadomosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >
miód

Produkty

Czy można jeść skrystalizowany miód?

Czytaj więcej >