Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?
Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym.
Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.
Rosół z mrożonego mięsa może się udać?
Wiele osób ma w swoich zamrażalnikach spore zapasy mięsa. Czy to kupiony kurczak na przecenie, czy pozostałości po obkrajania mięsa do pieczeni - każde z nich można zamienić w pyszny wywar. Mrożenie może mieć jednak wpływ na finałowy efekt.
Okazuje się, że zamrożone mięso może wpłynąć na poziom zmętnienia. Niezależnie od ilości wyciągniętych szumowin, rosół może nie wyjść tak klarowny, jak byśmy tego chcieli. Czy istnieje jakiś sposób, aby zminimalizować taki obrót spraw?
Jak czytamy na portalu zalewajka.com.pl, mrożone mięso powoduje dodatkowe zmętnienie rosołu. Jeśli nie mamy wyjścia i musimy skorzystać z mięsa zamrożonego, powinniśmy je dzień wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika i zostawić do powolnego rozmrażania w lodówce.
Taka metoda pozwala uzyskać mięso w zbliżonej jakości do świeżego, którego jednak nigdy nie będzie mogło zastąpić. N ajlepszy rosół gotowany jest na jak najświeższych kawałkach, które pochodzą z najlepszych hodowli. Warto również wymieszać gatunki mięs, co pozwala uzyskać harmonię i głębie smaku.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy przepis na najlepszy chleb w jajku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.
Kiedy solić rosół?
Wielokrotnie można zobaczyć, jak domowi kucharze solą wodę na rosół jeszcze przed wrzuceniem jakichkolwiek składników - traktują ją więc podobnie jak wodę na makaron, ryż czy inne dodatki do głównego dania. Niestety, jest to przy okazji ogromny błąd.
Solić należy na samym końcu, ponieważ sól może wpłynąć na twardość składników oraz rozpuszczalność substancji, które uznawane są za wyjątkowo zdrowe, takich jak witaminy czy minerały. Soląc zbyt wcześnie, tracimy możliwość wyciągnięcia przez wywar całego dobra z mięsa i warzyw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zalewajka.com.pl