Gotujesz rosół na kurczaku i wołowinie? Ewa Wachowicz stawia na inne mięso
Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.
Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.
Przepis na elegancki rosół z kaczki według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
korpus, skrzydełka i szyja z kaczki
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
2 korzenie pietruszki
-
niewielki kawałek selera
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
kilka ziarenek ziela angielskiego
-
sól
-
gałązki lubczyku
Przygotuj rosół z kaczki razem z Ewą Wachowicz
Do garnka włóż mięso na rosół z kaczki. Jeśli masz do dyspozycji całą tuszkę, odetnij z niej skrzydełka i nóżki, wytnij piersi. Szyja najczęściej znajduje się wewnątrz korpusu i należy także ją wyciąć .
Mięso na rosół z kaczki zalej zimną wodą . Dodaj sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ewa Wachowicz poleca gotować rosół z kaczki pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.
W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu z kaczki . Korzeniowe umyj i obierz, cebulę natomiast opal nad kuchenką gazową. Następnie dołóż wszystkie warzywa, wraz z czosnkiem i gałązkami lubczyku do garnka z rosołem z kaczki . Gotuj przez kolejne 40 minut.
Ewa Wachowicz podaje rosół z kaczki z domowym makaronem, udekorowany natką pietruszki . Do rosołu możesz dołożyć także pokrojoną w plasterki marchewkę z jego gotowania . Życzymy smacznego. Wypróbuj tę niecodzienną alternatywę dla rosołu z makaronem . Poznaj zbawienną moc rosołu z dodatkiem imbiru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
-
Co zrobić, żeby bitki wołowe były miękkie i delikatne? Ważny jest rodzaj mięsa i czas gotowania
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Źródło: ewawachowicz