Smakosze.pl Przepisy Gotujesz rosół na kurczaku i wołowinie? Ewa Wachowicz stawia na inne mięso
Canva / Veronika Kovalenko, Instagram / @ewawachowicz

Gotujesz rosół na kurczaku i wołowinie? Ewa Wachowicz stawia na inne mięso

1 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.

Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.

Przepis na elegancki rosół z kaczki według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • korpus, skrzydełka i szyja z kaczki

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 korzenie pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • sól

  • gałązki lubczyku

Przygotuj rosół z kaczki razem z Ewą Wachowicz

Do garnka włóż mięso na rosół z kaczki. Jeśli masz do dyspozycji całą tuszkę, odetnij z niej skrzydełka i nóżki, wytnij piersi. Szyja najczęściej znajduje się wewnątrz korpusu i należy także ją wyciąć .

Mięso na rosół z kaczki zalej zimną wodą . Dodaj sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ewa Wachowicz poleca gotować rosół z kaczki pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu z kaczki . Korzeniowe umyj i obierz, cebulę natomiast opal nad kuchenką gazową. Następnie dołóż wszystkie warzywa, wraz z czosnkiem i gałązkami lubczyku do garnka z rosołem z kaczki . Gotuj przez kolejne 40 minut.

Ewa Wachowicz podaje rosół z kaczki z domowym makaronem, udekorowany natką pietruszki . Do rosołu możesz dołożyć także pokrojoną w plasterki marchewkę z jego gotowania . Życzymy smacznego. Wypróbuj tę niecodzienną alternatywę dla rosołu z makaronem . Poznaj zbawienną moc rosołu z dodatkiem imbiru .

Canva / Poring Studio
Canva / Poring Studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy