Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Tradycyjny rosół najczęściej podaje się u nas z gotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Okazuje się, że dobrze znane lane kluseczki możemy łatwo podrasować na włoską modłę. Delikatne kluseczki straciatella z parmezanem, to niebanalny dodatek do klasycznego, esencjonalnego wywaru. Już dziś zaskocz swoich domowników tym niezwykłym pomysłem na rosół.
Kluseczki straciatella w przygotowaniu są łudząco podobne do naszych rodzimych lanych klusków. Poza mąką i jajkiem, zawierają w sobie tarty parmezan, czyli aromatyczny włoski ser dojrzewający. Z takimi kluseczkami nasz rosół zyskuje nowy, zaskakujący wymiar.
Przepis na rosół z kluseczkami straciatella
Składniki:
2 litry domowego rosołu
1,5 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Jak zrobić włoskie kluseczki do rosołu
Garnek z rosołem postaw na niewielkiej mocy palnika. Podgrzewaj równomiernie, od czasu do czasu mieszając. Doprowadź do delikatnego wrzenia.
W międzyczasie przygotuj składniki na kluseczki do rosołu. Do miski utrzyj parmezan, dodaj mąkę oraz dwa całe jajka. Połącz za pomocą rózgi kuchennej na gładkie ciasto.
Do wrzącego rosołu wlewaj jednolitym strumieniem ciasto na kluseczki. Całość zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Jak tylko bulion zagotuje się, wyłącz palnik. Daj kluseczkom chwilę na oddzielenie się od rosołu. Kiedy wywar na powrót stanie się klarowny, zupa jest gotowa do podania. Sprawdź nasz patent na pozostałe po gotowaniu rosołu składniki. Nasz rosół z imbirem nie ma sobie równych w walce z przeziębieniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników