Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.10.2022 10:48

Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki

Kotlety schabowe w kefirze
Canva / Ruggiero_S

Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.

Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.

Przepis na wyśmienite kotlety schabowe w musztardzie i kefirze

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki kefiru

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak usmażyć fantastyczne kotlety schabowe w musztardzie i kefirze

Plastry schabu opłucz i osusz. Rozbij mięso na kotlety schabowe za pomocą tłuczka. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.

Przygotuj marynatę na kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. W dużej misce wymieszaj kefir z musztardą i jajkami. Połącz dokładnie wszystkie składniki i dołóż do nich mięso tak, by marynata równomiernie okrywała każdy plaster. Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Po upływie tego czasu, zamarynowane kotlety schabowe w musztardzie i kefirze obtocz w bułce tartej. Smaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Kotlety schabowe w musztardzie i kefirze świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i domową mizerią. Inną polecaną przez nas recepturą są te niezwykłe kotlety z wątróbki. Poznaj ten przepis na wyśmienite schabowe po lubelsku.

Canva / Anetlanda
Canva / Anetlanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: