Rozgrzewająca zupa cebulowa z mięsnym dodatkiem. Ideał na chłody
Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, pełną aromatu. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem wytrawnego wina, żółtego sera i tymianku zachwyca prostotą i wspaniałym, pełnym smakiem. Jesienią i zimą postaw na tradycyjną zupę z wkładką mięsną, nie ma lepszego obiadu na chłody.
Zupę cebulową ugotuj na domowym bulionie. Zrezygnuj z bulionu z kostki, ma bardzo intensywny smak, dużo soli i konserwantów. Do zupy doskonale sprawdzi się aromatyczny bulion wołowy, drobiowy i warzywny. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, żeby w kuchni nic się nie zmarnowało.
Zupa cebulowa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy cebulę po usmażeniu poddusisz z białym, koniecznie wytrawnym winem. Pod wpływem wysokiej temperatury alkohol wyparuje, jednak aromat wina zostanie i doda potrawie charakteru. Zupę dopraw suszonym tymiankiem, zioło doskonale podkreśli jej smak.
Zupę cebulową z kurczakiem przygotuj etapami. Na początku podsmaż mięso, później przygotuj cebulę i dopiero połącz składniki. Zupę oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczona zupa z mięsną wkładką zachwyci smakiem całą rodzinę.
Przepis na rozgrzewającą zupę cebulową z wkładką mięsną
Składniki:
-
3 piersi z kurczaka
-
4 duże cebule
-
50 g startego sera żółtego
-
120 ml białego, wytrawnego wina
-
500 ml bulionu
-
2- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz
-
suszony tymianek
-
łyżeczka cukru
Jak ugotować aromatyczną zupę cebulową? Danie z mięsną wkładką jest idealne na chłodniejsze pory roku
Mięso oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Cebulę pokrój w słupki. Na rozgrzanym maśle obsmaż kurczaka na złoty kolor, przełóż na talerz.
Na tym samym tłuszczu usmaż cebulę. Smaż około 20 minut, dodając cukier. Gdy cebula zacznie się karmelizować, wlej wino i gotuj kolejne 5 minut, aż alkohol wyparuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Wlej bulion, oprósz suszonym tymiankiem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania, aż całość zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Do potrawy dodaj kurczaka, wymieszaj, oprósz solidnie żółtym serem i wstaw patelnię do piekarnika, piecz około 20 minut, smacznego.
Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową jak u mamy. Jeśli szukasz pomysłu na równie rozgrzewające danie- tu poznasz przepis na gruzińską zupę gulaszową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
-
Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama