Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem
Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.
Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.
Przepis na aromatyczną zupę gyros
Składniki:
-
3 pojedyncze filety z kurczaka
-
2 cebule
-
3 kolorowe papryki (po jednej z każdego koloru)
-
1 opakowanie topionego śmietankowego serka
-
200 g śmietany 30%
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki przyprawy do gyrosa
-
3 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować smakowita zupę gyros z kurczakiem?
Przygotuj mięso do zupy gyros. Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w cienkie paseczki . Dodaj do nich przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę . Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw do marynowania do lodówki na 2 godziny .
Po upływie tego czasu kurczaka obsmaż na patelni i odstaw na bok . Następnie przygotuj warzywa do zupy gyros. Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę i zeszklij je w garnku na odrobinie oleju .
Do garnka z warzywami na zupę gyros wlej bulion i doprowadź do wrzenia . Następnie dosyp opakowanie zupy cebulowej i dołóż pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony . Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści .
Do niemal gotowej zupy gyros dodaj paski usmażonego kurczaka . Gotuj całość jeszcze chwile, aż wszystkie smaki dobrze się połączą . Danie dopraw do smaku solą i pieprzem . Zupę możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale wyśmienicie smakuje także odgrzana na następny dzień. Niezwykła zupa z pulpetami to kolejna smakowita odsłona popularnej potrawy . Bogata w smaku zupa gulaszowa to propozycja popularnego kucharza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
-
Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama