Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem
Canva / HansJoachim

Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem

31 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.

Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.

Przepis na aromatyczną zupę gyros

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka

  • 2 cebule

  • 3 kolorowe papryki (po jednej z każdego koloru)

  • 1 opakowanie topionego śmietankowego serka

  • 200 g śmietany 30%

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować smakowita zupę gyros z kurczakiem?

Przygotuj mięso do zupy gyros. Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w cienkie paseczki . Dodaj do nich przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę . Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw do marynowania do lodówki na 2 godziny .

Po upływie tego czasu kurczaka obsmaż na patelni i odstaw na bok . Następnie przygotuj warzywa do zupy gyros. Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę i zeszklij je w garnku na odrobinie oleju .

Do garnka z warzywami na zupę gyros wlej bulion i doprowadź do wrzenia . Następnie dosyp opakowanie zupy cebulowej i dołóż pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony . Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści .

Do niemal gotowej zupy gyros dodaj paski usmażonego kurczaka . Gotuj całość jeszcze chwile, aż wszystkie smaki dobrze się połączą . Danie dopraw do smaku solą i pieprzem . Zupę możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale wyśmienicie smakuje także odgrzana na następny dzień. Niezwykła zupa z pulpetami to kolejna smakowita odsłona popularnej potrawy . Bogata w smaku zupa gulaszowa to propozycja popularnego kucharza .

Canva / ikate25
Canva / ikate25

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy