Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 12:01

Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik

zupa ogórkowa
Canva / gkrphoto

Zupa ogórkowa niejedno ma imię i niejeden przepis na nią można znaleźć. Gwarantujemy jednak, że nasz sposób na popularną zupę nie ma sobie równych. Wszystko za prawą wywaru gotowanego z dodatkiem wędzonej kości. Aromatu tej zupy ogórkowej nie da się zapomnieć.

Wieprzowe kości wędzone to produkt, który bez trudu dostać można w każdym większym sklepie. Zapewniają daniu wyjątkowy aromat, a przy tym są niedrogie. Nasza zupa ogórkowa na żeberkach i wędzonych kościach nie ma sobie równych.

Przepis na aromatyczną zupę ogórkową

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 1 wędzona kość wieprzowa

  • 2 duże marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 niewielki por

  • 6 średnich ziemniaków

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego

  • kilka kulek pieprzu czarnego

  • 1 łyżka soli

  • 8-10 średnich ogórków kiszonych

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

  • masło do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować domową zupę ogórkową?

Mięso na zupę ogórkową opłucz. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz z powierzchni wody szarą pianę i dołóż do garnka wędzoną kość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu i gotuj całość mniej więcej godzinę.

W międzyczasie przygotuj warzywa do zupy ogórkowej. Marchew, pietruszkę raz seler obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Z pora oddziel jego białą część, umyj ją i pokrój w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni z masłem.

Ogórki do zupy obierz i poodkrawaj z nich końcówki. Również zetrzyj na tarce, a następnie przesmaż na maśle. Zachowaj na potem kwaśny, ogórkowy sok. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę.

Po upływie wymaganego czasu wyciągnij mięso oraz kość z wywaru na zupę ogórkową. Żeberka odstaw do ostygnięcia. Do garnka dodaj podsmażone warzywa korzeniowe z porem i podgotuj je przez kilka minut, dosyp także 1 łyżkę soli. Po chwili do garnka włóż ziemniaki, a gdy będą niemal ugotowane, dołóż również starte, kiszone ogórki.

Zupę ogórkową gotuj 10-15 minut. Po tym czasie spróbuj dania i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z ogórków. Gotową zupę zabiel słodką śmietanką. Podawaj z obranym z kości mięsem z żeberek. Zupę ogórkową możesz zabielić nie tylko śmietaną. Zupa z pulpetami to idealnie sycące danie na jesień.

Canva / Krezofen
Canva / Krezofen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: