Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
Zupa ogórkowa niejedno ma imię i niejeden przepis na nią można znaleźć. Gwarantujemy jednak, że nasz sposób na popularną zupę nie ma sobie równych. Wszystko za prawą wywaru gotowanego z dodatkiem wędzonej kości. Aromatu tej zupy ogórkowej nie da się zapomnieć.
Wieprzowe kości wędzone to produkt, który bez trudu dostać można w każdym większym sklepie. Zapewniają daniu wyjątkowy aromat, a przy tym są niedrogie. Nasza zupa ogórkowa na żeberkach i wędzonych kościach nie ma sobie równych.
Przepis na aromatyczną zupę ogórkową
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
1 wędzona kość wieprzowa
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 niewielki por
6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu czarnego
1 łyżka soli
8-10 średnich ogórków kiszonych
1/2 szklanki śmietanki 30%
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować domową zupę ogórkową?
Mięso na zupę ogórkową opłucz. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz z powierzchni wody szarą pianę i dołóż do garnka wędzoną kość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu i gotuj całość mniej więcej godzinę.
W międzyczasie przygotuj warzywa do zupy ogórkowej. Marchew, pietruszkę raz seler obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Z pora oddziel jego białą część, umyj ją i pokrój w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni z masłem.
Ogórki do zupy obierz i poodkrawaj z nich końcówki. Również zetrzyj na tarce, a następnie przesmaż na maśle. Zachowaj na potem kwaśny, ogórkowy sok. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę.
Po upływie wymaganego czasu wyciągnij mięso oraz kość z wywaru na zupę ogórkową. Żeberka odstaw do ostygnięcia. Do garnka dodaj podsmażone warzywa korzeniowe z porem i podgotuj je przez kilka minut, dosyp także 1 łyżkę soli. Po chwili do garnka włóż ziemniaki, a gdy będą niemal ugotowane, dołóż również starte, kiszone ogórki.
Zupę ogórkową gotuj 10-15 minut. Po tym czasie spróbuj dania i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z ogórków. Gotową zupę zabiel słodką śmietanką. Podawaj z obranym z kości mięsem z żeberek. Zupę ogórkową możesz zabielić nie tylko śmietaną. Zupa z pulpetami to idealnie sycące danie na jesień.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zdradzamy recepturę na pańską skórkę. 1-listopadowy przysmak zrobisz z prostych składników
Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama