Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina
Karol Okrasa zdradził przepis na oryginalną zupę gulaszową. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, a także niezwykle sycąca. Wszystko za sprawą dodatku ciecierzycy, która wzbogaca danie w wiele składników odżywczych. Zupę ugotujemy w niecałą godzinę, będzie świetnym pomysłem na obiad na dwa dni.
Karol Okrasa do zupy gulaszowej dodaje kilka niezwykłych składników. Wśród nich znajdziemy między innymi kapustę i ciecierzycę. Dzięki nim danie zyskuje niepowtarzalny smak i jeszcze większą pożywność.
Zupę gulaszową Okrasa doprawia również nieco inaczej. Dodaje do niej kmin rzymski i skórkę cytrynową, dzięki którym potrawa zyskuje rewelacyjny aromat. W zupie nie może zabraknąć oczywiście liści laurowych, natki pietruszki i słodkiej papryki mielonej.
Zupa gulaszowa będzie gotowa niemal błyskawicznie. Na początku musimy podsmażyć kawałek schabu z cebulą i przyprawami. W ten sposób stworzymy wyśmienitą bazę dla naszego dania. Zupa gulaszowa jest wyraźna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienny obiad.
Sycąca zupa gulaszowa według Karola Okrasy
Składniki:
75 dag schabu bez kości
30 dag ciecierzycy z zalewy
1 duża papryka czerwona
2 marchewki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
pół główki małej kapusty
Dodatkowo:
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
skórka otarta z 1 cytryny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej słonecznikowy
4 liście laurowe
2-3 łyżki mąki pszennej
Jak ugotować zupę gulaszową z dodatkiem ciecierzycy?
Schab pokrój w paski o grubości 1 cm, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju, najlepiej w garnku z grubym dnem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, liście laurowe.
Całość przesmaż chwilę, następnie polej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę, duś kolejne 20 minut.
W tym czasie poszatkuj kapustę, dodaj ją do mięsa i warzyw, duś kolejne 10 minut. Do garnka dodaj pomidory krojone i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dolej wodę i gotuj całość 10-15 minut na małym ogniu.
Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnej wody, dodaj ją do zupy, wymieszaj. Zupę gulaszową dopraw kminem rzymskim, skórką tartą z cytryny, solą i pieprzem. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na obiad na 2 dni? Gorąco polecam duszoną wołowinę z warzywami. Doskonałym daniem są również flaczki drobiowe przepisu Jakuba Kuronia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Źródło: kuchnialidla