Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.09.2022 17:52

Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina

Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycąca zupa gulaszowa wystarczy za cały obiad
TRICOLORS/East News, canva/c12

Karol Okrasa zdradził przepis na oryginalną zupę gulaszową. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, a także niezwykle sycąca. Wszystko za sprawą dodatku ciecierzycy, która wzbogaca danie w wiele składników odżywczych. Zupę ugotujemy w niecałą godzinę, będzie świetnym pomysłem na obiad na dwa dni.

Karol Okrasa do zupy gulaszowej dodaje kilka niezwykłych składników. Wśród nich znajdziemy między innymi kapustę i ciecierzycę. Dzięki nim danie zyskuje niepowtarzalny smak i jeszcze większą pożywność.

Zupę gulaszową Okrasa doprawia również nieco inaczej. Dodaje do niej kmin rzymski i skórkę cytrynową, dzięki którym potrawa zyskuje rewelacyjny aromat. W zupie nie może zabraknąć oczywiście liści laurowych, natki pietruszki i słodkiej papryki mielonej.

Zupa gulaszowa będzie gotowa niemal błyskawicznie. Na początku musimy podsmażyć kawałek schabu z cebulą i przyprawami. W ten sposób stworzymy wyśmienitą bazę dla naszego dania. Zupa gulaszowa jest wyraźna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienny obiad.

Sycąca zupa gulaszowa według Karola Okrasy

Składniki:

  • 75 dag schabu bez kości

  • 30 dag ciecierzycy z zalewy

  • 1 duża papryka czerwona

  • 2 marchewki

  • 2 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • pół główki małej kapusty

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej słonecznikowy

  • 4 liście laurowe

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Jak ugotować zupę gulaszową z dodatkiem ciecierzycy?

Schab pokrój w paski o grubości 1 cm, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju, najlepiej w garnku z grubym dnem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, liście laurowe.

Całość przesmaż chwilę, następnie polej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę, duś kolejne 20 minut.

W tym czasie poszatkuj kapustę, dodaj ją do mięsa i warzyw, duś kolejne 10 minut. Do garnka dodaj pomidory krojone i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dolej wodę i gotuj całość 10-15 minut na małym ogniu.

Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnej wody, dodaj ją do zupy, wymieszaj. Zupę gulaszową dopraw kminem rzymskim, skórką tartą z cytryny, solą i pieprzem. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na obiad na 2 dni? Gorąco polecam duszoną wołowinę z warzywami. Doskonałym daniem są również flaczki drobiowe przepisu Jakuba Kuronia.

Zupa gulaszowa
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Tagi: Zupa Obiad Mięso