Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niepowtarzalna, sycąca zupa paprykowa z pulpetami. Takiej jeszcze nie jadłeś

Niepowtarzalna, sycąca zupa paprykowa z pulpetami. Takiej jeszcze nie jadłeś

Sycąca zupa paprykowa z mięsnymi pulpetami
canva/minadezhda

Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?

Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.

Przepis na smakowitą zupę paprykową z mięsnymi pulpetami

Składniki:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 4 duże czerwone papryki

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • 1-2 l bulionu warzywnego

  • 3 cebule

  • 1 główka czosnku

  • 1 ostra papryka

  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 opakowanie śmietany 18% (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeża natka pietruszki do podania (opcjonalnie)

Jak przygotować zupę paprykową z pulpetami mięsnymi?

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Papryki myjemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z dwoma cebulami i czosnkiem. Pieczemy 25-30 minut. W tym czasie warzywa zmiękną. Pozbawiamy je skórki, gniazd nasiennych i łupin i kroimy w kostkę.

Pozostałą cebulę siekamy i łączymy z mięsem mielonym. Masę doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Formujemy z niej małe, mięsne kulki i obtaczamy je w mące. W większym garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego pulpety.

Po chwili wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 10-15 minut — do miękkości mięsa i warzyw. Pieczone warzywa blendujemy, w razie potrzeby wlewając bulion z gotowania mięsa i ziemniaków. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość przenosimy do garnka.

Mieszamy, zagotowujemy i próbujemy. Jeśli zupa paprykowa wyszła bardzo gęsta, zaczynamy doprawianie od wlania dodatkowej porcji bulionu lub wody. Doprawiamy wedle uznania - solą, pieprzem, suszonymi ziołami lub papryką w proszku. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: wersję bezmięsną można przygotować, zastępując mięso ciecierzycą z puszki. Po wymieszaniu z cebulą i przyprawami też powstanie doskonała masa na pulpety.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na znakomite zupy. Spróbujcie aromatycznej pieczarkowej lub kalafiorowej, a będziecie zachwyceni.

Pyszna zupa paprykowa z pulpetami skusi każdego
canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: