Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem
canva/ShyMan

Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na pożywną zupę w sam raz na chłodne dni? Może przygotujesz rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem? Z pewnością posmakują dorosłym, sprawdzą się na uroczystym obiedzie i domówce. Doskonale nadają się też do odgrzewania.

Flaki to chyba najbardziej znana potrawa przyrządzana z żołądków. Ma ona specyficzny aromat i smak, o których stanowią nie tylko same podroby, ale też bulion i dodane do niego przyprawy. Flaczki dobrze jest przyprawić majerankiem, bo stają się wtedy lżej strawne. Doskonale pasuje też do nich imbir i ostra papryka. Dzięki nim zupa ta świetnie rozgrzewa.

Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

Składniki:

  • 1 kg obgotowanych flaków wołowych lub cielęcych

  • 1 l bulionu drobiowego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • słodka mielona papryka

  • 2 cm świeżego imbiru

  • majeranek

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie flaków

Flaki dokładnie wypłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, zagotuj, gotuj ok. 15 minut. Odcedź, zalej gorącą wodą, znów gotuj ok. 15 minut, odcedź.

Flaki zalej bulionem, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj startej warzywa, przesmaż, mieszając. Warzywa dodaj do gotujących się flaków, gotuj ok. 30 minut.

Flaki dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Imbir obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do flaków.

Na maśle delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru z flaków, wlej do flaków. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z bułką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na flaczki wołowe w pomidorach , a także na flaczki z żołądków drobiowych .

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/bdspnimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy