Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/12MN

Obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe w maślance

6 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety schabowe zna i lubi chyba każdy. Większość osób z pewnością po rozbiciu plastrów mięsa oprósza je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak jeśli chcecie otrzymać obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe, wcześniej zamarynujcie mięso w maślance. Ten zabieg sprawi, że schabowe wyjdą pyszne jak nigdy.

Pewnie niektórym schabowe już się nieco znudziły i przejadły. Jednak co by nie mówić, jest to danie niezawodne, szybkie i smaczne. Świeżo usmażone smakują doskonale — mają chrupiącą panierkę, a w środku skrywają delikatne, soczyste mięso. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także dużą porcją surówki. Wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.

Naleśniki z serkiem homogenizowanym

Wyborne, kremowe naleśniki na serkach homogenizowanych

CZYTAJ DALEJ

Mięso na kotlety schabowe warto wcześniej zamarynować. Do tego celu można użyć różnych produktów. Do najlepszych należą mleczne napoje fermentowane. Nie wpływają one na zmianę smaku kotletów, a jednocześnie dzięki zawartości kwasu mlekowego, w naturalny sposób zmiękczają mięso.

Obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe w maślance

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 2 szklanki maślanki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

  • 3/4 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów

Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Maślankę wymieszaj z pieprzem i solą, zanurz w niej kotlety, przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.

Przed smażeniem kotlety wyjmij z marynaty i osącz. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym rozmieszaj jajka z łyżką maślanki.

Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym smalcem i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Odstaw je na 5 minut, by równomiernie rozeszły się w nich soki.

Więcej inspiracji na kotlety schabowe znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie, a także jak zrobić schabowe z kostką.

maślanka

maślanka

Źródło zdjęcia: canva/aylinsongor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >