Zapomnij o śliwkach. Knedle zrobisz z innym dodatkiem. Dosłownie rozpływają się w ustach
Czym zwykle nadziewasz knedle? Z pewnością ich wnętrze wypełniają owoce. My jednak dzisiaj zapraszamy Was na knedle z bryndzą. Są prostym, szybkim i przepysznym daniem obiadowym, które zrobisz z kilku podstawowych składników. Jeśli jednak nie masz bryndzy, kluski możesz nadziać farszem z ostrzej doprawionego twarogu.
Bryndza to podhalański ser produkowany z mleka owczego o słonym, nieco pikantnym smaku. Bryndza jest serem doskonałym do sałatek, np. z łososiem lub rukolą. Świetnie łączy się również z mięsem i pieczywem. Bryndzę wykorzystasz także do farszu na pierogi lub do knedli.
Knedle z bryndzą zachwycą smakiem całą rodzinę. Delikatne, ziemniaczane ciasto i wyraźny w smaku ser to doskonałe połączenie. Knedle podasz na kilka sposobów: możesz przygotować do nich podsmażoną na maśle bułkę tartą, możesz zeszklić na maśle cebulę, a także zrobić skwarki z wędzonego boczku.
Samo ciasto na knedle jest niezwykle proste w przygotowaniu. Knedle możesz zrobić również z ziemniaków z poprzedniego dnia, żeby nic w kuchni się nie zmarnowało. Jeśli jednak będziesz robić knedle od początku, ziemniaki koniecznie ugotuj w mundurkach.
Wytrawne knedle z bryndzą. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g mąki pszennej
-
jajko
-
pół łyżeczki soli
-
200 g bryndzy
-
4 łyżki masła do podania
-
bułka tarta/ cebula/ boczek wędzony do podania
Jak zrobić wytrwane knedle z bryndzą? Knedle wychodzą za każdym razem
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Masę przełóż na stolnicę podsypaną mąką, w środku zrób wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp sól i mąkę i zagnieć szybko ciasto.
Ciasto podziel na części, z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm i pokrój na mniejsze kawałki. Bryndzę drobno pokrusz. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach, w środek włóż starty ser i przykryj ciastem, formując kule.
Knedle wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i gotuj je 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia , wyjmij je łyżką cedzakową. Do knedli przygotuj bułkę tartą zasmażoną z masłem, zeszkloną cebulą na maśle lub skwarkami z boczku wędzonego, smacznego.
Pomysł na równie pyszny obiad? Przygotuj gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . Gorąco polecam także rolady schabowe z farszem grzybowym, posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
-
Cudowne ciasto na biszkopcie Słoneczny Brzeg. 2 składniki nadają mu wyrazistego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama